четвер, 25 квітня 2013 15:57

"Збірна України зіграла з поляками у три п'ятірки" - Гунько

"Збірна України зіграла з поляками у три п'ятірки" - Гунько
"Молоді гравці не загубилися серед досвідчених хокеїстів" - Юрій Гунько ФОТО: volynnews.com

Національна збірна України виграла чемпіонат світу у Дивізіоні ІВ. Турнір проходив у Донецьку. Команда Олександра Куликова перемогла Румунію — 8:1, Естонію — 8:1, Литву — 7:0, Нідерланди — 3:2 в овертаймі та Польщу — 4:3. У наступному сезоні українці зіграють у групі А першого дивізіону.

"Після турніру у всіх позитивні емоції - і не тільки у хокеїстів, але і в наших вболівальників також, - каже Gazeta.ua Юрій Гунько, асистент головного тренера збірної України. - Давно збірна не тішила такими виступами. У принципі, з чотирьох турнірів, в яких команда брала участь цього року, ми зайняли три перших місця. Найважливіше, це звичайно перемога на чемпіонаті світу. Тільки прикро, що на цьому турнірі ми втратили чотирьох хлопців. У них дуже серйозні травми."

Позиція воротаря була проблемною для збірної України перед відбором на Олімпіаду. Які кадрові проблеми турбували тренерський штаб перед чемпіонатом світу?

"У команді залишились практично ті самі хокеїсти, які грали на Олімпійському турнірі. Першим номером збірної у Донецьку був Женя Напненко. На роль другого голкіпера взяли молодого Павла Ячника, який зіграв проти Литви. Ми могли собі дозволити випустити його на лід. Думаю, в інших матчах він би також себе добре проявив. Його участь у турнірі — це великий плюс для хлопця і гарний досвід. Цього сезону він був заявлений за хокейний клуб "Беркут", в якому не мав ігрової практики. Ячник - молодий і перспективний голкіпер, якому потрібно грати. Сподіваюсь, наступного сезону він матиме більше ігрового часу у "Донбасі", з яким підписав контракт, і в нас виросте хороший воротар".

Завдяки чому збірна України виграла турнір?

"Наші хокеїсти були єдиною командою. Всі розуміли, що результат залежить тільки від них самих і ні від кого іншого. Хлопці добре виконували установку тренера. Думаю, це було вирішальним. Також, відзначу хорошу дисципліну у команді.

Були проблеми з грою у більшості. На жаль, повний склад зібрався буквально напередодні самого чемпіонату і у нас не було достатньо часу, щоб відпрацювати цей компонент. Тим не менше, цей мінус команда компенсувала самовідданістю, гарною націленістю на ворота. Ми завдавали достатньо багато кидків. Практично у всіх матчах ми перекидали своїх суперників. Думаю, за рахунок цього ми компенсували невдалу гру у більшості."

Румунію, Естонію та Литву збірна перемогла з розгромними рахунками.

"Було добре те, що гравці, закинувши 1-3 шайби і розуміючи, що сильніші від суперника, все одно не зупинялися і прагнули забити ще більше. Це тішить. Пам'ятаю, раніше, коли перевага над опонентом була у 2-3 шайби, грали хто як хоче. А у цих матчах хлопці старалися робити все правильно до останньої хвилини."

В якому матчі збірній України було важче — проти Нідерландів чи Польщі?

"Звичайно, перший важкий матч ми зіграли проти голландців. Суперник досить серйозно налаштувався на нас. Нідерланди проти нікого так серйозно не грали на турнірі, як з нами. Команда діяла активно та жостко. Голландці повели у рахунку 2:0, але нам вдалося переламати хід гри, перекидати їх, зрівняти рахунок і вийти вперед. Останнє ми зробили вже в овертаймі. Це була дуже важлива гра. Ми повинні були перемагати.

Гравці побачили, що можуть витягнути матч, програючи у дві шайби. Пізніше, це допомогло нам з поляками. Ми знову пропустили дві шайби у першому періоді. У перерві Олександр Петрович Куликов зайшов у роздягальню і сказав: "Хлопці, ви ж пам'ятаєте, ми вже програвали схожий матч, але нам вистачило сил. Потрібно робити все так само, як у матчі з голландцями". Думаю, з поляками нам вдалося зробити ще більше, адже ми їх перемогли в основний час."

А що тренерський штаб сказав команді у матчі з Нідерландами після двох пропущених шайб?

"По-перше, не потрібно опускати руки, адже ще не все втрачено. У нас ще є 40 хвилин. Нічого страшного не сталося. Ми розуміли, що не такі вже хороші голи забили голландці. Більшою мірою у пропущених шайбах була наша вина, а не заслуга суперника. Ми це розуміли і зробили висновки. Сказали, хто як має грати, що потрібно підсилити. Хлопці нас почули і зробили так як ми їх просили. У принципі, вони і самі все розуміли."

У матчах з голландцями та поляками українці першими пропускали дві шайби. Чим це можна пояснити?

"У Жені Напненка мало досвіду матчів такого рівня. На жаль, він мало відіграв ігор цього року за свій клуб. Він грав, але для першого номера збірної України цього замало. У нього було хвилювання та напруженість. За рахунок цього він пропускав досить не складні шайби. Але потім були моменти, в яких він виручив команду. Було помітно, що голкіпер добре ввійшов у гру."

Перед грою з Польщею збірна України подивилася в кінотеатрі фільм "Легенда №17" про радянського хокеїста Валерія Харламова.

"Є така практика, що команда ходить у кіно, але це за бажанням самих гравців, а не наказ. Десь 80% хокеїстів прийшли на фільм. Взяли з собою дружин та дівчат. У нас якраз був вихідний. Щоб половину дня не лежати в ліжку і дивитися телевізор, команда розвіялася. Хлопці трохи відволіклися від нашого хокею і подивилися, який хокей був до нас. Думаю, такий похід в кіно позитивно позначився перед матчем з поляками."

Після матчу з Нідерландами збірна України втратила двох хокеїстів. Як вирішили кадрові проблеми перед поляками?

"Вийшло так, що ми грали у три п'ятірки, а суперник діяв проти нас повним складом. Пізніше я передивився гру і відзначив, що за рахунок більшого бажання та майстерності нам вистачило трьох п'ятірок. Хлопці розуміли, що більше немає кому грати, адже у команді залишилось 15 гравців.

На жаль, у матчі з поляками травму отримав молодий Юра Петранговський. Поки не знаю точно чи потрібна йому операція чи ні (розмова відбулась у середу). Йому зроблять знімки і тоді вирішать. Поки у мене немає інформації. Сподіваюсь, що все обійдеться без операції. А от Дімі Німенку хірургічне втручання знадобиться. Йому потрібно зібрати руку, адже там складний перелом. Сподіваємось лікарі зроблять все можливо, щоб він якнайшвидше одужав."

Яке завдання стоятиме перед збірною України у групі А першого дивізіону?

"Зараз складно говорити про якісь завдання, адже ми не знаємо, яка збірна у нас буде наступного року. Ми сподіваємось, що у нас буде досить багато гравців, які гратимуть у "Донбасі". Хочеться, щоб інші хлопці також добре працевлаштувалися, мали гарну практику і грали в хороших лігах. Якщо так буде, то завдання у нас стоятимуть найвищі — потрапити у вищий дивізіон. Думаю, у будь-якому випадку таке завдання у нас буде. Який сенс займати 3-4 місце? Якби ми грали в елітному дивізіоні, то могли б раділи з третього місця, а тут воно нічого не важить."

Суперниками збірної України у Дивізіоні ІА будуть Угорщина, Японія та Південна Корея. Ще дві команди визначаться за результатами чемпіонату світу у вищому дивізіоні.

"Я і Дмитро Христич будемо дивитися матчі, можливо навіть разом. Плануємо по телевізору переглянути практично всі ігри. А Олександр Куликов може поїхати на сам чемпіонат".

Андрій Назаров очолив першу команду "Донбасу", а Олександр Годинюк працюватиме з молодіжною. Тренерський штаб вже встиг поспілкуватися з наставниками?

"Поки контактів не було, але я сподіваюсь, що протягом сезону ми будемо тісно спілкуватися з обома і черпати інформацію про гравців, які будуть нас цікавити. Знаю, що Назаров і Годинюк були присутніми на матчах проти Нідерландів та Польщі. Думаю, якісь речі вони відзначили для себе. Подивимося, можливо тренери когось запросять. Тоді ми і побачимо чи пішов чемпіонат світу гравцям на користь.

Знаю, що у Білорусі ліміт легіонерів скоротили до двох людей. Тепер там буде важче закріпитися. З українців у тамтешній лізі виступали троє — Тимченко, Шафаренко та Наваренко. Зараз їм ніхто не гарантує місця у складі. Швидше за все наші хокеїсти будуть повертатися в Україну. Хочеться, щоб тут були команди. Поки немає чіткої ясності щодо кількості клубів у ПХЛ у наступному сезоні. Це стане зрозумілим 15 травня. Звичайно, чим більше буде клубів, тим цікавішим буде чемпіонат.

Український хокей зробив крок уперед, але не настільки, щоб готувати гравців рівня, на якому грають хокеїсти збірних Росії, Канади, Швеції та інших. Потрібно піднімати і розвивати дитячі школи. Без цього нікуди. Як людина у 28 років може встати на ковзани і почати грати у хокей? Починати потрібно у 6-7 років, щоб потім вирости у хорошого гравця."

Кого б ви відзначили за підсумками турніру?

"Сподобались молоді гравці. Вони не загубилися серед досвідчених хокеїстів. Зрозуміло, що у них не було досвіду, можливо бракувало сил, щоб грати стільки, скільки старші хлопці. Хочеться відзначити всю команду. Хлопці зіграли добре, старалися і я б не сказав, що хтось випав з команди. Збірна зіграла два важких матчі, в яких гравці проявили характер, виконали завдання тренерського штабу, віддавались навіть більше, ніж на 100%."

Відзначимо, що Федерація хокею України надіслала заявку на проведення чемпіонату світу 2014 року у Дивізіоні ІА в Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «"Збірна України зіграла з поляками у три п'ятірки" - Гунько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі