неділя, 06 грудня 2020 06:11

У володаря "Золотого м'яча" поцілили свинячою головою

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього року "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 2000 році нагороду виграв португалець Луїш Фігу.

Луїш Феліпе Мадейра Каейру Фігу народився 4 листопада 1972 року в Лісабоні і був єдиним сином у родині працівника столичного порту і домогосподарки. З ранніх років хлопчик захопився футболом, що не дуже добре позначалося на його оцінках в школі. Однак батьки не забороняли Луішу допізна ганяти м'яч з однолітками і в підсумку жодного разу не пошкодували про це.

Коли Фігу було 11 років і він грав у футбол і футзал за дитячу команду "Паштільяш", його помітили скаути "Спортинга". Там і почалася його блискуча кар'єра. До 17 років Луїш виступав за юнацькі команди "зелено-білих" і залучався до збірних країни у своїй віковій категорії. У 1989-му, як раз перед потраплянням в головну команду "Спортинга", Фігу став чемпіоном Європи серед 16-річних. В одній команді з ним виступали інші майбутні корифеї - Руй Кошта і Жоау Пінту. Уже тоді це покоління португальських футболістів прозвали "золотим".

  Луїш Фігу – лідер мадридського "Реала". Фото Рейтер
Луїш Фігу – лідер мадридського "Реала". Фото Рейтер

У дорослій команді "Спортинга" юний Фігу спочатку був гравцем глибокого резерву і за перші два сезони провів усього шість матчів. Але в 1991-му все змінилося. Португальці підтвердили статус "золотого покоління", вигравши молодіжний чемпіонат світу, який проходив у них на батьківщині. І з початком сезону Фігу став основним гравцем "Спортинга". За наступні чотири роки Луіш провів за лісабонців 163 матчі і забив 20 м'ячів. Основна його функція полягала не в тому, щоби забивати голи, а в тому, щоб створювати такі можливості для партнерів. Молодий Фігу був швидкий, мав чудовий дриблінгом і культуру пасу. Це був просто незамінний гравець на фланзі - величезне число голів "Спортинга" забивалися після подач Луїша.

Всі роки виступу за "Барселону" (1995-2000) Фігу визнавався футболістом року в Португалії

Першим трофеєм, завойованим Луїшем з "Барсою", став Суперкубок Іспанії-1996. Через рік каталонці виграли Кубок країни і виблиснули на міжнародній арені: "синьо-гранатові" перемогли в Кубку володарів кубків, здолавши у фіналі ПСЖ, а також завоювали Суперкубок УЄФА, в двоматчевому протистоянні взявши верх над дортмундською "Боруссією".

Всі роки виступу за "Барселону" (1995-2000) Фігу визнавався футболістом року в Португалії. У ті ж роки він разом з Руєм Коштою, Пінту і іншими однолітками з "золотого покоління" виводив з кризи національну збірну. Пропустивши чемпіонати Європи в 1988-му і 1992-му, португальці в 96-му нарешті кваліфікувалися на головний турнір і дійшли до чвертьфіналу. Ну а в 2000-му перед футбольним світом постала найкраща за довгі роки збірна цієї країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батько Рівалдо не побачив кар'єри сина

Вже на груповому етапі португальці створили справжній фурор. У першому матчі на турнірі піренейці за 18 хвилин пропустили від англійців двічі, але ще до перерви відігралися, а в другому таймі забили переможний гол. Початок камбеку на 22-й хвилині поклав Фігу який приголомшливим ударом метрів з 25 встромив м'яч в саму "павутину" воріт Девіда Сімена. У другому турі португальці з мінімальним рахунком переграли румунів, а в третьому сенсаційно розгромили німців - 3:0. Вийшовши в плей-оф з першого місця в групі, Фігу і компанія в чвертьфіналі здолали турків (2:0), але на наступній стадії були змушені скласти зброю перед французами. Фігу увійшов до символічної збірної турніру, після якого зробив один з найскандальніших переходів в історії світового футболу. Португалець став гравцем мадридського "Реала".

У 2000-му Фігу став бронзовим призером чемпіонату Європи, отримав "Золотий м'яч", а також був визнаний найкращим гравцем світу за версією журналу "World Soccer", футболістом року в Іспанії і Португалії. Але можна присудити йому ще одне досягнення: Фігу став, мабуть, найбільш ненависною істотою для фанатів "Барселони". "Реал" викупив його у "синьо-гранатових" за рекордні 62 мільйони євро. Але чи розуміли футболіст і його новий клуб, які можуть бути наслідки у такого трансферу?

"Мерзота", "Юда", "Зрадник", "Найманець", - це лише деякі образи, адресовані португальцю тими, чиїм улюбленцем він був зовсім недавно

21 жовтня 2000-го Фігу вперше приїхав до Барселони в статусі гравця "Реала". На "Камп Ноу" часто-густо зустрічалися плакати, присвячені португальцю. "Мерзота", "Юда", "Зрадник", "Найманець", - це лише деякі образи, адресовані португальцю тими, чиїм улюбленцем він був зовсім недавно. Кожен доторк до м'яча португальцем зустрічався оглушливим ревом, а на поле летіли найрізноманітніші предмети. Через напружену обстановку португальця, основного виконавця корнерів в "Реалі", не підпускали до кутового прапорця на "Камп Ноу", щоби зберігати максимальну дистанцію між півзахисником і фанатами. Наступні два "ель класико" Фігу пропустив через травму, але в листопаді 2002-го знову приїхав на "Камп Ноу" і був зустрінутий так само "тепло", як і під час першого візиту. Тепер португалець не соромився подавати кутові, так що на поле летіло ще більше предметів, ніж в жовтні 2000-го. Вболівальники "блауграни" не шкодували пляшок, монет, телефонів. А хтось навіть пожертвував копчену свинячу голову. На 73-й хвилині арбітр Медіна Канталехо повів команди в підтрибунне приміщення і повернув їх на поле тільки через чверть години. Мабуть, це найвідоміший скандал в історії іспанського "класико".

  Під час кутового в Барселоні. Фото Рейтер
Під час кутового в Барселоні. Фото Рейтер

Згодом уболівальники "Барселони" задихали до Фігу рівніше, і в наступних іграх "Реала" і каталонців градус був нижче. Сам португалець подарував іспанським любителям футболу ще п'ять років чудової гри. З "Реалом" Фігу двічі завоював чемпіонський титул, виграв Лігу чемпіонів (2002), два Кубка Іспанії, Суперкубок Європи і Міжконтинентальний кубок. У 2004-му португалець став срібним призером домашнього чемпіонату Європи. Збірна Португалії, можливо, найкраща по набору виконавців за всю свою історію, програла на тому турнірі всього два матчі - перший і останній. І обидва рази кривдниками стали греки. Після фіналу весь континент міг бачити скупі сльози на очах досвідченого Фігу і майже дитячий плач 19-річного Кріштіану Роналду.

  Із юним Роналду в збірній Португалії. Фото Рейтер
Із юним Роналду в збірній Португалії. Фото Рейтер

Єдиним трофеєм, завойованим Фігу на батьківщині, в результаті став Кубок Португалії, виграний лісабонцями в сезоні 1994/95. За Луїшем, який до того моменту вже був основним гравцем збірної Португалії (дебют відбувся ще в жовтні 1991), активно стежили європейські гранди. Спочатку все йшло до того, що Фігу перейде в Серію А. Але якимось чином він примудрився одночасно підписати контракт з "Пармою" та "Ювентусом", що спричинило накладення на футболіста трансферного бану в Італії терміном на два роки.

У 2005-му, після 10 років виступів в Іспанії, Фігу таки переїхав до Італії, ставши гравцем "Інтера". У Мілані португалець змінив амплуа: 33-річний Фігу вже був не такий швидкий, як раніше, тому краще підходив для гри в центрі поля і під нападниками, ніж на фланзі. Перші два сезони португалець був постійним гравцем основи, але після 35 років став отримувати вдвічі менше часу. Безпосередньо перед завершенням кар'єри, в 2006-му, Фігу показав ще один шикарний виступ на великому турнірі, діставшись зі збірною Португалії до півфіналу Кубку світу в Німеччині. Півзахисник потрапив до символічної збірної турніру.

З "Інтером" Фігу завоював чотири скудетто, причому останній з них "нерадзуррі" виграли в день, коли португалець оголосив про намір піти з футболу. 31 травня 2009 р півзахисник провів прощальний матч, зігравши 42 хвилини зустрічі чемпіонату проти "Аталанти". Під час заміни Фігу на Давида Сантона весь стадіон, включаючи футболістів, аплодував. Луїш обійняв кожного партнера, і навіть тренер міланців Жозе Моурінью вийшов на поле, щоби провести співвітчизника.

Зараз ви читаєте новину «У володаря "Золотого м'яча" поцілили свинячою головою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі