середа, 01 листопада 2017 11:09

Студенти заснували "Ювентус"

Студенти заснували "Ювентус"
"Ювентус" - чемпіон Італії останніх 6 сезонів, рекорд Серії А. Фото: championat.com

1 листопада 1897 року студенти з ліцею Massimo d'azeglio заснували в Турині спортивний клуб "Ювентус" (у перекладі з італійської – молодість). Спочатку форма клубу була рожевого кольору, але вже 1903 року "Ювентус" став грати в чорно-білих футболках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили донецький "Шахтар"

1900 року "Ювентус" уперше брав участь у національному чемпіонаті. Перший титул команда виграла 1905-го. 1906 року президентом "Ювентуса" став Альфред Дік, але через розбіжності з командою він її покинув. У результаті банкрутства клуб був на грані вильоту із Серії А 1913 року

1923-го президентом "Юве" став заступник голови італійського концерну FIAT Едоардо Аньєллі. Того ж року був побудований новий стадіон. У сезоні 1925/26 клуб став чемпіоном Італії. На переможному для себе Кубку світу 1934 року в складі збірної Італії були 9 гравців з "Юве".

Після смерті Едуардо Аньєллі 1935-го багато гравців пішли з "Ювентуса" і клуб не вигравав скудетто до сезону 1949/50.

Після війни клубом керував спочатку Джанні Аньєллі, а потім його брат Умберто. У команду прийшли Омар Сівори і Джон Чарльз, які разом з капітаном клубу Джамп'єро Боніперті сформували тандем, названий у пресі "магічним тріо". Клуб виграв три чемпіонські титули поспіль з 1958-го по 1961 рік. Перший з них дозволив "Юве" додати на емблему одну зірку за 10 перемог у чемпіонаті. 1961-го Омар Сівори став першим гравцем Серії А, який отримав "Золотий М'яч". Боніперті пішов з футболу 1961 року і тривалий час залишався кращим бомбардиром клубу зі 182 м'ячами у всіх турнірах. Лише через 45 років цей рекорд був побитий Алессандро Дель П'єро.

1982 року купили Мішеля Платіні, який три рази поспіль ставав володарем "Золотого М'яча"

Потім настала ера тренера Джованні Трапаттоні, який привів "Ювентус" до 6 титулів чемпіона Італії, до 2 перемог у кубку країни, також клуб вигравав три Кубка УЄФА і по одному разу Кубок європейських чемпіонів, Кубок володарів кубків і Міжконтинентальний кубок. Цю команду газета La Stampa охрестила "незабутньою". 1982 року купили Мішеля Платіні, який три рази поспіль ставав володарем "Золотого М'яча".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заснували сербський "Партизан"

29 травня 1985-го у фінальному матчі Кубка чемпіонів проти "Ліверпуля" відбулася сутичка між фанатами, в результаті якого загинули 39 вболівальників "Юве". У той рік "Ювентус" став першим клубом в історії європейського футболу, який виграв всі основні турніри УЄФА, а після перемоги в Міжконтинентальному кубку та Кубку Інтертото 1999-го "Юве" став єдиним клубом у світі, який виграв усі трофеї турнірів, у яких брав участь. Здобувши Міжконтинентальний кубок 1985 року, Антоніо Кабріні, Гаетано Ширеа і Марко Тарделлі виявилися першими гравцями в історії, які стали чемпіонами світу як на клубному рівні, так і на рівні збірних. Ця команда складала кістяк національної збірної Італії під час Кубка світу 1978 і 1982 років. 1986-го Трапаттоні пішов з "Ювентуса".

У 1994 році клуб очолив Марчелло Ліппі. Командою були придбані такі гравці, як Роберто Баджо, Джанлука Віаллі, Аттіліо Ломбардо, Фабріціо Раванеллі, Анджело Ді Лівіо, Алессандро Дель П'єро і Крістіан В'єрі. Ліппі почав новий переможний цикл в історії клубу. При ньому "Ювентус" у першому ж сезоні взяв чемпіонство, а вже в наступному — виграв Лігу чемпіонів, перемігши у фіналі "Аякс", а також завоював Суперкубок УЄФА і Міжконтинентальний кубок. У сезонах 1996/97 і 1997/98 "Зебри" знову виходили у фінал Ліги чемпіонів, але програли "Боруссії" (Дортмунд) та "Реалу". В ці роки "Юве" також вигравав чемпіонат Італії. Серед провідних гравців тієї команди були Зінедін Зідан, Філіппо Індзагі і Едгар Давідс.

Нинішній "Ювентус" - чемпіон Італії шести останніх сезонів. Це рекорд італійської серії "А". 2015-го та 2017 року команда грала у фіналі Ліги чемпіонів, поступаючись "Барселоні" та "Реалу".

Зараз ви читаєте новину «Студенти заснували "Ювентус"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі