середа, 20 грудня 2023 09:25

Росія готується виправдовувати агресію проти НАТО - ISW

Росія готується виправдовувати агресію проти НАТО - ISW
У Росії збираються "стримувати НАТО". Фото: Кремлин.рф

Москва готує фейкові аргументи для пояснення можливої агресії проти країн НАТО.

Рішення про формування Західного військового округу на кордоні із Фінляндією може свідчити про підготовку до потенційної майбутньої широкомасштабної війни проти НАТО, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу нещодавно заявив, що російські військові формують Ленінградський військовий округ і Московський військовий округ у зв'язку зі вступом Фінляндії в НАТО і майбутнім вступом Швеції.

Шойгу заявив, що 2024 року Росія займеться заходами оперативної та бойової підготовки для боротьби із "загрозами подальшого розширення НАТО на схід".

"Спроба Шойгу представити створення ЛМР і ММР як відповідь на нібито "розширення НАТО" перегукується з поточною російською інформаційною операцією, спрямованою на перекладання відповідальності за війну в Україні з Росії на Захід, представивши дії Росії як реактивні", - кажуть аналітики з ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готується до конфлікту з НАТО

Вони звернули увагу, що Фінляндія та Швеція подали заявку на вступ до НАТО лише після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Рішення Росії про реформування Західного військового округу є частиною тривалого плану, термінова реструктуризація та зусилля з розширення, спрямовані на підготовку Росії до потенційної майбутньої широкомасштабної звичайної війни проти НАТО, одночасно збалансовуючи російські оперативні вимоги в Україні", - додали в ISW.

У квітні Фінляндія стала 31-им членом НАТО. Убезпечити Європу від будь-яких агресій можна лише разом з Україною в НАТО, сказав президент Володимир Зеленський.

В Брюсселі відбулось перше засідання Комісії Україна-НАТО з 2017 року. На саміті Альянсу у Вільнюсі Україна очікує на формалізовані рішення, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Росія готується виправдовувати агресію проти НАТО - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі