вівторок, 26 травня 2009 11:45

"Азовмаш" - шестиразовий чемпіон Суперліги

Автор: turnir.com.ua
  Суперкубок
Суперкубок
Коли визначилися учасники фіналу, дуже складно було передбачити, як складеться доля "золота" Суперліги. З одного боку, "Азовмаш" - дуже стабільна, досвідчена та сильна команда. А з іншої - амбітний "Донецьк", який дебютує цього сезону, БК теж мав достатньо шансів на перемогу в серії.

Перші дві гри прояснили цю ситуацію. "Азовмаш" був на дві голови вище за "тигрів". Проте, після першої поразки в 45 очок "Донецьк" не здався, а навпаки, дуже впевнено провів другу зустріч. Було таке враження, що при такій динаміці третя гра буде за "тиграми". Тим більше серія переїхала до Донецька, а в домашніх стінах грати набагато простіше. Одним словом, у вчорашній грі, безумовно, усі чекали на інтригу.

Але "Азовмаш" своїх позицій поступатися не збирався. Ривок "смугастих" 12:2 на самому початку гри яскраво це підтвердив. До кінця чверті "Донецьку" так і не вдалося впоратися з хвилюванням. На швидкі та результативні дії "Азовмаша" "тигри" відповіли усього лише двома чіткими влучаннями з гри від Богданова та Александера. Решта сім очок донецькі баскетболісти заробили завдяки фолам суперника.

У другій чверті команда Ігорса Міглінекса так і не знайшла виходу з цієї складної для неї ситуації. Чи то хвилювання далося взнаки, чи то брак досвіду, але гра у "тигрів" остаточно розклеїлася. Гравці через раз влучали по кільцю, та і в захисті маріупольським "левам" особливих перешкод вони не створювали. Навпаки, не завжди потрібні фоли донетчан під кінець першої половини гри дозволили левам набрати "легкі" очки. Що і вилилося в результат 50:27 у кінцівці другої десятихвилинки.

Відіграти 23 очки, та ще і в такій вирішальній зустрічі - завдання дуже складне. Але "тигри" вміють підносити сюрпризи, тому надії на перемогу у "Донецька" все ще залишалися.

У третій чверті "Азовмаш" дозволив собі трохи розслабитися, що в принципі в таких ситуаціях для нього не властиво. "Донецьк" швидко скористався цією ситуацією і значно скоротив розрив. Спочатку серія кидків від Александера, потім від Оуенса, і ситуація для "тигрів" вже не така безнадійна. До того ж, команда дещо розгубилася під натиском "донецьких" і почали фолити, далеко не завжди виправдано. Та ще й Гуїн отримав п"ятий фол і впустив можливість дограти сьогоднішню зустріч. 51:64 на користь "Азовмаша" - у матчі, нарешті, з"явилася інтрига.

У четвертій десятихвилинці у підопічних Рімаса Гірскіса були ще дві втрати - за п"ятий фол сів Різвіч, а Ліщук отримав травму голеностопа. Але на щастя для "Азовмаша", у Рімаса Гірскіса знайшлися гравці, які замінили травмованих гравців. Блискуча гра Оуенса в заключній десятихвилинці не стала запорукою успіху "Донецька". "Леви" не розгубили своєї переваги і у результаті отримали заслужену перемогу 90:78.

Перемогу не тільки в грі, а й у фіналі Суперліги. "Азовмаш" вже кілька років поспіль не випускає пальму першості з рук. "Донецьк" же займає престижне друге місце Суперліги, що є серйозним досягненням для будь-якої команди, а тим більше для дебютанта.

БК "Донецьк" - "Азовмаш" - 78:90 (12:27, 15:23, 24:14, 27:26)
25 травня. Донецьк. ДС "Дружба".
Арбітри: Ст. Драбиковський, С. Защук. А. Озолс (усі - Київ)

"Донецьк": Родрігез (5 + 5 втрат), Забірченко (2 + 6 підборів), Крівіч, Оуенс (37 + 13 підборів), Александер (17 + 5 підборів); Урбонас (7), Богданов (7), Арт. Щєпкін (3), Андрюкайтіс.
Головний тренер Ігорс Міглінекс

"Азовмаш": Прекявічюс (11), Скутельник (6), Томпсон (19 + 13 підборів), Ліщук (17 + 8 підборів), Різвіч (10 + 7 підборів); Ярутіс (11), Гуїн (7 + 5 підборів), Серапінас (6), Чакич (3).
Головний тренер Рімас Гірскіс

Рахунок у серії 0-3.

Підсумкове положення в сезоні 2008/09

1. "Азовмаш"
2. БК "Донецьк"
3. "Хімік" / БК "Київ"
4. БК "Київ" / "Хімік"
5. МБК "Миколаєв"
6. БК-93 "Пульсар"
7. БК "Полтава"
8. "Сумихімпром"

turnir.com.ua

Зараз ви читаєте новину «"Азовмаш" - шестиразовий чемпіон Суперліги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі