неділя, 13 вересня 2015 15:01

"Нам нічого не треба, забирайте все назад" - 20 років тому після матчу "Динамо" - "Панатінаїкос" стався шубний скандал

"Нам нічого не треба, забирайте все назад" - 20 років тому після матчу "Динамо" - "Панатінаїкос" стався шубний скандал

13 вересня виповнюється 20 років з дня найбільшого скандалу в історії українського футболу.

По завершенні матчу групового раунду Ліги Чемпіонів між київським "Динамо" та грецьким "Панатінаїкосом", іспанський арбітр Антоніо Лопес Ньєто написав рапорт про те, що, йому був запропонований хабар - дві норкові шуби і 30 тисяч доларів. При цьому були названі дві конкретні людини - генеральний секретар клубу Василь Бабійчук і генеральний менеджер "Динамо" (нині президент) Ігор Суркіс.

КДК УЄФА провів коротке розслідування, за результатами якого "Динамо" було знято з поточного розіграшу Ліги Чемпіонів, а також дискваліфіковане з єврокубків на наступні три роки. Василь Бабійчук та Ігор Суркіс були довічно усунені від діяльності, пов'язаної з футболом.

"Я 12 вересня, за день до матчу з" Панатінаїкосом "випадково перебував на роботі, тому що останній місяць мене серйозно турбують нирки. Додам, що ніколи раніше мені не доводилося займатися суддями. Проте після 17 годин мені подзвонив Василь Бабійчук і запитав, чи немає в моїй фірмі хутряних виробів, їх бажають придбати гості. Я відповів, що моя фірма цим не займається, але попросив його передзвонити через 15-20 хвилин, щоб за цей час зібрати довідки. Зв'язавшись з фірмою "Одяг" (до речі, вона жодним чином не пов'язана з "Динамо"), отримав інформацію, що товар, який цікавить, є, однак буде краще, якщо заїхати завтра, що й передали Бабійчуку. Однак він мені сказав, що іспанці наполягають на відвідуванні магазину саме 12 вересня. Їх не бентежило навіть те, що доведеться підніматися на 9 поверх пішки (після 18.00 ліфти не працюють), і з огляду на те, що склади вже закриті, є тільки виставкові експонати. Незважаючи на те, що було безліч інших зразків, вони відразу зацікавилися шубами. Поміряли їх на себе (головний в цей час стояв осторонь), сказали, що ці шуби завеликі і їм потрібні поменше. Директор бази відповіла, що це можна буде зробити лише завтра. Тим часом я попросив співробітників "Одягу" підготувати чек. Потім головний суддя побачив одну шубу, попросив приміряти її перекладачку і сказав: "Вона підходить для моєї матері". Потім четвертий суддя підійшов до найкрасивішої, на мій погляд, шуби і сказав головному рефері, щоб він взяв її. Для своєї дружини. Підкреслю, на шубах висіли ярлики, де були вказані ціни в доларах і карбованцях. Незважаючи на це, судді неодноразово перепитували вартість. Таким чином, головний суддя взяв дві шуби, решта - по хутряній шапці на загальну суму 30 тисяч доларів. Шуби, загорнуті в два пакети, разом з арбітрами проїхали в готель. Через деякий час ми відбули на вечерю. Зауважу, що в іспанців був чудовий настрій. Вони пили вино, жартували. Під час вечері в мене почалися ниркові кольки, і я змушений був залишити банкетний зал. Через якийсь час до мене зайшов Василь Бабійчук і сказав, що судді весь час запитують, яка вартість відібраних хутряних виробів. Я вийшов і сказав, що, мовляв, розберемося завтра, після того, як довезуть решта шуби. Але так як вони не заспокоїлися, я взяв чек і показав його Ньєто. Він, підкреслюю, взяв чек, подивився на суму, потім схопився за голову зі словами: "Нам нічого не треба: ні сувенірів, ні картин, забирайте все назад", - так пояснював тоді те, що сталося Ігор Суркіс.

"Динамо" була подана апеляція, яку задовольнили. Дискваліфікація була скорочена до одного року, а Суркіс повернувся в футбол.

Нагадаємо, що сам матч проти "Панатінаїкоса", результат якого також був анульований, завершився мінімальною перемогою киян, 1:0. Єдиний м'яч у першому таймі забив Віталій Косовський.

Щодо арбітра Антоніо Лопес Ньєто, то він продовжив суддівську кар'єру і став ще більш відомим після матчу фінальної частини Кубка світу-2002 року Німеччина – Камерун, коли не шкодував жовті картки як для гравців однієї, так і іншої команди. В підсумку їх набралося 16 штук. Дві з них – для німця Карстена Рамелова та камерунця Патріка Суффо переросли в червоні. Сама гра тоді завершилася перемогою німецької команди з рахунком 2:0.

За матеріалами panoptikon.org, atn.ua

Зараз ви читаєте новину «"Нам нічого не треба, забирайте все назад" - 20 років тому після матчу "Динамо" - "Панатінаїкос" стався шубний скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі