неділя, 11 лютого 2018 20:11

"Лижники не менш популярні, ніж зірки сцени": хто такий "Білий король"

Уле-Ейнар Бьорндален. Норвезький біатлоніст - . Він взяв участь у шести Олімпіадах. У його скарбничці 13 медалей різного ґатунку.

На другому місці за загальною кількістю олімпійських медалей знаходиться лижник Бйорн Делі. За кількістю нагород вищої проби він ділить першу сходинку зі співвітчизником Бьорндаленом - 8 золотих.

  Королі - Бйорн Делі та Уле-Ейнар Бьорндален
Королі - Бйорн Делі та Уле-Ейнар Бьорндален

"Знаєте, що таке бути професійним спортсменом? - запитує Бьорн. - Це означає вести досить дивний спосіб життя. Говорити категоричне "ні" дуже багатьом речам, які є суттю життя. Мені здається, в Бьорндалена з роками ще більше прокинулося бажання вставати рано вранці і йти тренуватися. А ввечері лягати спати, уникаючи пізніх вечерь і червоного вина. Для мене таке життя вже неприйнятне. Але він ним, здається, щиро насолоджується".

У складі олімпійської збірної Норвегії Делі вперше з'явився на Іграх 1988 року в Калгарі. Правда, в змаганнях він тоді не брав участі. Своє перше олімпійське "золото" лижник завоював у французькому Альбервілі. Всього ігри 1992 принесли норвежцю три золоті і одну срібну медалі.

У 2001 році через травму восьмикратний олімпійський чемпіон оголосив про завершення спортивної кар'єри. Його рішення засмутило всю країну, разом з королівською сім'єю

Наступна зимова Олімпіада відбулася через два роки, так як МОК прийняв рішення про проведення зимових і літніх Ігор з проміжком у два роки. У Ліллехаммері Делі чотири рази піднімався на п'єдестал пошани, два з них - на верхню сходинку.

Олімпіада в Нагано принесла Бьорну ще одну срібну і три золотих медалі. На той момент він був найтитулованішим лижником. При цьому тільки Делі і шведський лижник Сікстен Йернберг зуміли двічі виграти на Олімпійських іграх найпрестижнішу гонку - 50 кілометрів. У 2001 році через травму восьмикратний олімпійський чемпіон оголосив про завершення спортивної кар'єри. Його рішення засмутило всю країну, разом з королівською сім'єю.

  Бйорн Делі - восьмикратний олімпійський чемпіон і дев'ятиразовий чемпіон світу
Бйорн Делі - восьмикратний олімпійський чемпіон і дев'ятиразовий чемпіон світу

У чому секрет успіху Делі? Виявляється, вся справа у природі.

"Мама і батько ніколи, повторюю, жодного разу в житті не виганяли мене на тренування. Я йшов туди сам. Зате батьки, коли я був зовсім маленьким, часто брали мене в похід. Ми йшли на кілька днів в гори, ставили намет, розводили багаття. Неможливо було після цього раз і назавжди не закохатися в природу.

Напевно, десь половина з тисяч годин моїх тренувань пройшла під час бігу по лісі. Пам'ятаю, як біг і думав про себе: який ще подарунок природа мені зробить сьогодні? Чи пощастить мені зустріти білку? Або зайця? Або побачити, як хлюпається в гірському озері форель?

  Бйорн Делі одружився в 2002 році. Виховує двох дітей
Бйорн Делі одружився в 2002 році. Виховує двох дітей

У нас лижі - національний вид спорту. Діти стають на лижі майже одночасно з тим, як починають ходити. А ще - і це, мабуть, головне - лижному спорту надається державна підтримка. Є якісна система відбору і підготовки талановитої молоді. Вже з 16 років підлітки, які проявили себе, отримують в клубах хороші гроші. Допомагають і численні спонсори. У тому числі провідні нафтові концерни. Відповідно їх вкладення стимулюються пільговим оподаткуванням.

Відомі лижники користуються не меншою популярністю, ніж естрадні зірки і політичні діячі. Наприклад, в маленькому містечку, де я живу, на кожен старт виходять три тисячі юних спортсменів. Хтось із них обов'язково проявиться і на дорослій лижні. Причому кожне, хоч трохи цікаве змагання, обов'язково показує телебачення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Запропонували на вибір виконати гімн СРСР, Росії або олімпійський": що треба знати про історію зимових Олімпіад

Зараз Делі 50 років. Але на пенсії відомому спортсмену нудьгувати не доводиться.

"У повсякденному житті завжди намагаюся знайти час для полювання, риболовлі, подорожей.

Нудьгувати мені просто ніколи. Уже кілька років займаюся бізнесом. У мене є частка в швейцарській фірмі, що виробляє лижну екіпіровку і аксесуари".

Такий він "Білий Король". Успішний у всьому.

Зараз ви читаєте новину «"Лижники не менш популярні, ніж зірки сцени": хто такий "Білий король"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі