пʼятниця, 01 листопада 2019 21:00

Лєднев поки не здатен допомогти "Динамо"

21-річний півзахисник "Зорі" Богдан Лєднев у 17 матчах забив 9 забитих м'ячів. Можливо, найближчим часом він стане кандидатом до національної команди, а Ігор Суркіс, президент київського "Динамо", висловив бажання повернути футболіста, якого віддав в оренду. Що треба знати про цього футболіста?

Народився у містечку Сквира, що на межі Київської та Житомирських областей. Розпочинав займатися футболом в Києві, після чого потрапив у "Дніпро". Саме в Академії дніпровського клубу самоствердився та показав власну перспективу. У 2016 році міг опинитися в системі іспанської "Малаги". Річ в тому, що в цьому клубі працював колишній тренер "Дніпра" Хуанде Рамос, який знав можливості Лєднева. Сам футболіст вже прибув до Іспанії, але в останній момент перехід не відбувся. Лєднев повернувся до Києва, де став гравцем юнацької команди "Динамо".

З перших матчів знайшов себе в "Динамо"

Тоді київський клуб готувався до сезону в юнацькій Лізі чемпіонів - ЮЛЧ. Правий фланговий півзахисник Данило Лісовий зазнав важкої травми, а потів взагалі залишив клуб, перебравшись до Росії. Тому динамівці звернули увагу на Лєднева та іншого флангового гравця - Дениса Янакова із запорізького "Металурга".

Лєднев з перших матчів знайшов себе в "Динамо". Став одним із лідерів юнацької команди, добре себе показав в матчах ЮЛЧ, одним із перших зі свого віку почав запрошуватися в дубль "Динамо". Через певний час став провідним гравцем вже молодіжної команди. Але ніяк не міг перейти в першу. Попередній тренер Олександр Хацкевич запрошував Богдана на передсезонні збори, або використовував в окремих матчах, але футболіст ще не був готовий до гри на такому рівні. Потрібно було шляхом оренд отримати досвід, впевненість в собі, щоб вже потім реально претендувати на місце в складі.

Автор: Олександр Попов
  Богдан Лєднев дійшов до 1/8 Юнацької Ліги чемпіонів в складі "Динамо" в сезоні 2016-2017
Богдан Лєднев дійшов до 1/8 Юнацької Ліги чемпіонів в складі "Динамо" в сезоні 2016-2017

Тому Лєднев вирушив у дворічну оренду до "Зорі" до тренера Юрія Вернидуба. Він має вміння роботи з молодими гравцями, працював з Андрієм Луніним, Русланом Малиновським, Едуардом Соболем.

Перший сезон Лєднева в дорослому футболі вийшов дуже непростим. Не вистачало стабільності, вміння вести силову боротьбу, були зайві емоції. В грі кваліфікації Ліги Європи проти "Лейпцига" Лєднев отримав червону картку на початку гри після відмашки від суперника. Вернидубу вистачило педагогічного таланту, щоб дати гравцеві ще один шанс. Далі Богдан став більше дисциплінованим футболістом.

Вернидуб побачив у Лєднева гравця центру поля. До цього Богдан грав на правому фланзі, завдяки швидкості, вмінню втекти від суперника, або його обіграти. В "Зорі" якраз виникла проблема на цій позиції і потрібно були пробувати різні варіанти. Лєднев має хороший дальній удар, вміння відчути епізод, розігнати атаку, гарно працює з м'ячем. Всі ці якості згодилися на новій позиції – "десятки".

Скрипник не став ламати те, що заклав Вернидуб

Новий тренер "Зорі" Віктор Скрипник не став ламати закладеними попередником, а почав працювати над вдосконаленням Лєднева, якраз на позиції атакувального півзахисника. За минулий сезон Богдан вже отримав певний досвід, тому потрібно було тільки не зруйнувати здобуте. Якщо перший рік в "Зорі" пішов на адаптацію в дорослому футболі, то за рік Лєднев же почав показувати свої найкращі якості. Не боїться брати відповідальність на себе, відчуває психологічну впевненість у власних силах.

Але не слід забувати: стабільно він грає тільки 3-4 місяці. Йде процес становлення та розвитку футболіста, який потребує спільної ігрової практики. Поки в "Динамо" йому цього ніхто не може гарантувати. Конкуренція та висока відповідальність можуть призвести до втрати здобутого за попереді півтора сезону.

Автор: ФК "Зоря"
  Леднев став одним із лідерів "Зорі"
Леднев став одним із лідерів "Зорі"

Зараз в "Динамо" є проблемою позиція атакувального півзахисника. Не дарма кияни влітку хотіли придбати словенця Міху Зайца із "Фенербахче". Бракує футболіста з вміння розіграти атаки саме в центральній зоні та віддати останній пас. Форвард "Динамо" повинен сам шукати свої моменти, щоб не бути відрізаний від гри. Шапаренко майже не грає в новому сезоні. Тому доводиться використовувати навіть Циганкова. Проблема в тому, що Леднев більше діє сам на завершення, ніж на створення для партнерів. В цьому сезоні у Лєднева тільки дві гольові передачі - обидві в матчі з "Ворсклою".

Сьогодні Лєднев не готовий виконувати завдання, які перед ним будуть стояти в "Динамо". Скоріше, він відтягнутий форвард з хорошим ударом, ніж футболіст, який здатен віддати останній пас. Над цим потрібно працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луніну треба їхати в Португалію

Нині Богдан Лєднев виступає за збірну України 21-річних. Викликаний на найближчі матчі – у відборі на Євро проти Данії, 15 листопада, та контрольний проти Азербайджана, 19 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Лєднев поки не здатен допомогти "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі