пʼятниця, 24 жовтня 2008 13:55

Лукареллі, Аїлтон, Мазілу та інші невдалі придбання українських клубів

Навіть те, що у футбольного клубу є великі гроші і бажання їх витратити, зовсім не означає, що команді вдасться дістати в свої ряди класного футболіста. Українські клуби вже встигли дуже добре відчути це на власній шкурі - про провали селекційних служб наших грандів можна складати анекдоти, а над заїжджими гастролерами, яких підсовували задорого в українські команди, потішаються у всьому світі.

Ми склали список найгірших придбань українського футболу, які, за великим рахунком, не принесли командам нічого, окрім ганьби.

Роберто Нанні, "Динамо" (Київ)

Ім"я Нанні в Україні вже давно стало "кличкою" - саме так на футбольній мові тепер називають щось дуже дороге, але при цьому абсолютно даремне. Хоча починалося все дуже навіть радісно - за рекордних на той час (справа була в 2003 році) для клубу 5 мільйонів доларів кияни підписали п"ятирічний контракт з одним з найрезультативніших і перспективніших аргентинських нападаючих.

У "Динамо" форварда з грізними прізвиськами Пістолеро і Гігантон зустріли як зірку світового масштабу, радісно розтрубивши всюди, що боротьбу за аргентинця селекціонери команди виграли в італійської "Роми", французького "Марселя", турецького "Бешикташа", грецького "Олімпіакоса" і португальського "Спортінга". Вже краще б кияни в тій скаженій гонитві за Нанні програли - і клуб би так не осоромився, і, можливо, кар"єра аргентинця склалася б вдаліше.

Рік абияк Роберто намагався грати в "Динамо" (у чемпіонаті України зіграв 1 матч і забив 1 гол) і "Динамо-2", а решту чотири року провів в нескінченній оренді в Іспанії і Італії, де теж не зміг заграти. П"ятирічні поневіряння аргентинського динамівця закінчилися лише минулого літа - в ранзі вже не зовсім перспективного і зовсім не зіркового Нанні повернувся в аргентинський "Велес Сарсфілд", з якого колись так невдало перебрався до України.

Іонуц Мазілу, "Дніпро" (Дніпропетровськ)

Коли минулої зими зазвичай вельми скромне на трансферному ринку "Дніпро" не пошкодувало викласти за кращого бомбардира чемпіонату Румунії майже 4 мільйони євро (близько 6 млн доларів), вболівальники дніпропетровського клубу вже тоді запідозрили недобре - аж надто їх збентежило красномовне прізвище румунського новобранця.

Сам Мазілу, на словах, звичайно ж, переконував всіх, що прізвище ніколи не заважало йому забивати голи, але на ділі виявився справжнім "мазілою". Майже за рік, проведений в Україні, колись грізний нападаючий у складі "Дніпра" зумів відзначитися всього лише одним голом і був відправлений до дубля клубу.

Румунські фанати футболіста вже б"ють тривогу і вимагають повернути додому форварда національної команди. З чуток, повернення Мазіла на батьківщину - вже питання вирішене, і взимку дніпропетровський румун відправиться в "Рапід", який готовий викупити його трансфер. Правда, 4 мільйони євро "Дніпру" навряд чи вдасться повернути - в Україні Мазілу знецінився до 1,5 млн євро.

Нері Кастільо, "Шахтар" (Донецьк)

Найдорожче трансферне придбання за всю історію українського футболу (покупка мексиканця з "Олімпіакоса" обійшлася "Шахтареві" в 20 мільйонів євро - це близько $30 млн) обернулося для клубу суцільним головним болем.

Навряд чи вболівальникам запам"ятався єдиний гол, який за півсезону Нері все ж таки зміг забити за український клуб. Зате епізод матчу "Шахтар" - "Нафтовик", в якому півзахисник не зумів реалізувати пенальті, хоча саме для цього нахабно відібрав м"яч в одноклубника, ще довго буде на слуху.

Після цього мексиканський легіонер посварився з Мірчею Луческу і відправився в оренду до англійського "Манчестера Сіті", який за рік перебування Кастільо в своєму клубі заплатить дончанам 5 мільйонів євро.

Цікаво, що "вигідне капіталовкладення", яке і в Англії прийшлося не до двору, повертатися до Донецька зовсім не бажає і мріє після всіх пригод відправитися до рідної Мексики.

Костянтин Кравченко, "Шахтар" (Донецьк)

Минулої зими Костя став яблуком розбрату для "Дніпра" і "Шахтаря" - клуби ніяк не могли визначити, за скільки мільйонів доларів Кравченко переїде з Дніпропетровська до Донецька - "Дніпро" наполягало на шести, а "гірники" розщедрилися тільки на п"ять. В результаті важких переговорів зійшлися на рекордних для українського внутрішнього футбольного ринку 5,5 мільйона, і молодий півзахисник перебрався в новий клуб.

Правда, справи в команді Луческу у Костянтина очевидно не пішли - якщо в минулому сезоні Костя відбігав за "Шахтар" 9 матчів, в яких забив 2 голи, то в нинішньому сезоні, з чуток, і зовсім розгнівив Луческу порушенням спортивного режиму і був засланий в дубль.

Аїлтон, "Металург" (Донецьк)

34-річний "пудинг з ніжками" (так Аїлтона охрестили за одвічну зайву вагу) з"явився в Донецьку минулої зими. Після того, як від нього позбавився німецький "Дуйсбург". Вже тоді були великі сумніви, що колись зоряний бомбардир приїде до України грати, а не догравати.

Не у його користь говорили одвічні проблеми з дисципліною, важкуватий характер і залишки минулої зоряної хвороби, але в "Металурзі" серйозно розраховували, що бразилець назабиває за донецьку команду море голів. Але так нічого і не показавши в Україні, форвард перебрався в австрійський "Алтах", де через рік-два планує повісити бутси на цвях.

З чуток, ще одне зоряне придбання "Металурга" - Йорді Кройфф заробляв в Донецьку близько мільйона євро в рік (800 тисяч в місяць). Очевидно зарплата Аїлтона була не менша, ось тільки за що її платили бразильцеві впродовж півроку - так і не зрозуміло.

Крістіано Лукареллі, "Шахтар" (Донецьк)

До України перший легіонер з Італії прибув з Ліворно за 8 мільйонів євро ($12 млн) - саме стільки "Шахтар" заплатив італійському "Ліворно" за трансфер Крістіано Лукареллі.

Всього через півроку нескінченного ниття, незадоволеності рівнем чемпіонату країни, відношенням до нього партнерів по команді, головного тренера і заклинань його відпустити, Лукареллі таки продали, правда, при цьому "Шахтар" явно продешевив - "Парма" погодилася повернути італійця на батьківщину тільки за 5,7 мільйона євро.

Франселіно Матузалем, "Шахтар" (Донецьк)

Назвати даремним придбанням екс-капітана донецького "Шахтаря" (з чуток, Мату був куплений у "Брешії" за $18 млн), який за три роки, проведені в Україні, забив за "гірників" майже три десятки голів, мязик не повертається. Але скандальна втеча Матузалема до "Сарагоси" фактично обіднила клуб на 25 мільйонів євро - саме стільки повинен був виручити "Шахтар" у разі дострокового переходу гравця з команди.

Не говорячи вже про те, що "гірники" напевно мріяли вигідно продати свого футболіста подорожче. Але за рішенням палати з вирішення суперечок ФІФА донечани отримали лише компенсацію у розмірі 6,8 млн євро.

sport.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Лукареллі, Аїлтон, Мазілу та інші невдалі придбання українських клубів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі