неділя, 22 грудня 2019 20:11

Кого втратив Хосеп Гвардіола

Керівництво лондонського "Арсеналу" призначило іспанського фахівця Мікеля Артету головним тренером клубу. До цього колишній капітан "Арсеналу" працював помічником у тренерському штабі Хосепа Гвардіоли в "Манчестер Сіті"

Мікель Артета – баск, який майже ніколи не грав ні в Іспанії, ні в країні басків. Майже, бо сезон він відіграв за "Реал Сосьєдад".

Усю кар'єру Мікель грав у Британії. В юному віці – за "Рейнджерс", з яким виграв усі титули в Шотландії. Спроба об'єднатися в одній команді з другом дитинства й сусідом Хабі Алонсо ні до чого не привела. Артета поїхав до Сан-Себастьяна, а Алонсо – звідти до "Ліверпуля". Коли наступного року Мікель все ж приїхав грати в Ліверпуль, то не в червону його частину, а в синю – в "Евертон". В 2011 його в 29-річному віці його купує "Арсенал", де Мікель завершує кар'єру в статусі капітана клубу. Того ж 2016 року йде в "Манчестер Сіті" помічником Гвардіоли.

 

"Трибуна" намагалася вгадати, який із нього вийде тренер.

Отже Артета офіційно очолив "Арсенал". У нього зовсім немає досвіду роботи головним тренером, але ще за часів його ігрової кар'єри всі знали, що цей хлопець стане хорошим менеджером.

Навіть в прощальному інтерв'ю Мікеля читалися слова людини, яка дивиться на футбол не як футболіст, а як тренер:

"Щоб грати в цьому клубі, потрібно бути найкращим на своїй позиції. Коли ти перестаєш відповідати цьому статусу, ти більше не заслуговуєш місця в складі. Граючи за такий клуб, не можна реалізовувати себе на 8 з 10. Завжди потрібно бути 10 з 10"

 

Артета відразу заявив про плани. Він готувався до тренерської ролі все життя:

"Мені завжди подобалося спостерігати за іншими тренерами, розбиратися в їх рішеннях, аналізувати стилі гри. Я займався цим довгий час. Для мене це не в новинку".
Коли іспанець в 2016 році завершив кар'єру, за нього відразу ж почали боротися кращі клуби АПЛ. В нього дуже вірив Маурісіо Почеттіно - він грав з молодим Артетою в ПСЖ, а потім наполегливо кликав до свого тренерського штабу.
"Я його дуже люблю. І дуже ним пишаюся. Він обов'язково стане винятковим тренером", - говорив Почеттіно.

Мікель давав багато інтерв'ю про свої тренерські погляди. Ми зібрали кращі витримки і підкріпили їх словами тих, хто працював з Артетою.

"У мене проста філософія. Я хочу пристрасті і веселощів. Я не приймаю футбол, в якому всі зациклені на супернику. Ми повинні диктувати гру, забирати ініціативу і приносити радість людям, які на нас дивляться".
"У тебе може бути своє бачення системи, але ти повинен підлаштовувати його під гравців, які в тебе є. Наскільки швидкий твій напад, наскільки технічні твої гравці, на які ризики ти можеш піти – і які гравці готові взяти ризик на себе".
"Ти не можеш завжди грати однаково. Можна по-різному досягти мети. Ти повинен дивитися, як ти можеш завадити будь-кому, проти кого граєш. Є щось, що їм не подобається? Добре, тоді ми змусимо їх робити це постійно".

Коли наступного року Мікель все ж приїхав грати в Ліверпуль, то не в червону його частину, а в синю – в "Евертон"

Якщо вірити Гвардіолі, у Мікеля талант робити життя суперника максимально важким.
"Артеті всього 37, але у нього вже величезний досвід роботи із зірковими гравцями. Він дуже допоміг мені - з найпершого дня. У нього виняткове ставлення до роботи. А ще у Мікеля справжній талант аналізувати речі, передбачати події і знаходити рішення", - розповідав Гвардіола.
Ще Пеп говорив, що Артета ідеально знайомий з кожним можливим суперником. А каталонський журналіст Мартін Перарнау вважає, що підказки Мікеля по ходу матчу призводять до голів.
"В суботу (мова про початок сезону-2018/19) "Сіті" забив другий гол "Арсеналу", а Пеп обійняв Артету. Все тому що Мікель підказав Менді не подавати верхом, а відкочувати назад. Так Бен і зробив - це відразу призвело до голу".

Мікель хоче, щоб його гравці розвивалися. І робили все для того, щоби стати краще.
"Важлива твоя культура, наскільки ти в себе віриш, на які жертви готовий піти. І те, наскільки ти хочеш досягти максимуму. Важливо не те, наскільки ти хороший зараз. А те, яким ти можеш стати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Арсенал" офіційно отримав нового тренера

Він допомагав партнерам ставати краще, коли ще був гравцем. Але і футболісти "Сіті" теж відзначають внесок Артети в їх індивідуальний прогрес:

"Не дивлячись на те, що я крайній захисник, а він півзахисник, Артета завжди знаходить дуже точні слова, щоб дати мені корисну пораду, тому мені здається, що з нього вийде відмінний тренер", - вважає Ектор Бельєрін.
"Мене завжди запитують про тренування у Пепа Гвардіоли. Але багато чому я навчився у Мікеля Артети. У нас чудові стосунки. Він завжди говорить правильні речі. Він спостерігає за мною під час тренувань, а потім каже свої міркування", - говорив Лерой Сане.
Журналіст The Athletic Сем Лі (спеціалізується на "Ман Сіті") писав, що прогрес Зінченка - результат роботи помічника головного тренера. Він багато працював з українцем індивідуально.

Каталонський журналіст Мартін Перарнау вважає, що підказки Мікеля по ходу матчу призводять до голів

Ще дві хороших цитати від Артети. Обидві - про речі, яких зараз так бракує "Арсеналу": віддачі і зрілості.

"Зрілість полягає в розумінні, що необхідно робити в кожен конкретний момент гри. Якщо гравець недостатньо зрілий, то у нього, як правило, купа енергії, але він витрачає її на речі, яких команда насправді не потребує. Зрілість ж - це розуміння того, як витрачати енергію. Уміння приймати хороші рішення швидко".
"Я вимагаю, щоб ти на 120% віддавався спільній меті. Якщо віддачі немає - ти не зіграєш за мою команду. Якщо у нас є час веселитися - я буду в перших рядах. Але віддаватися роботі все одно важливіше".

Наприкінці надамо слово Арсену Венгеру. Він говорив про те, що Мікель буде хорошим наступником ще півтора роки тому - коли йшов сам.

 

"У нього є всі якості, щоб впоратися з цією роботою. Він був лідером, добре знайомий з цінностями клубу, був капітаном. У нього є пристрасть до гри. Найголовніше для будь-якого клубу, щоб люди в ньому дотримувалися цінностей, які визначають цей клуб".

Всього за "Арсенал" Артета зіграв 150 матчів, забив 16 м'ячів, віддав 8 гольових передач і виграв два Кубки Англії.

Зараз ви читаєте новину «Кого втратив Хосеп Гвардіола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі