неділя, 15 березня 2020 20:12

Капітан збірної СРСР допоміг італійцям єдиний раз виграти Євро

12 червня в Римі має стартувати 16-ий за ліком чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо долю переможців попередніх першостей.

Третій за ліком Євро виграла збірна Італії. Розлючені невдачею на Кубку світу-1966, де вони умудрилися програти збірній Північної Кореї, італійці будь-що прагнули реабілітуватися на домашньому Євро. І їм це вдалося, хоча не без допомоги фортуни.

У фінальній стадії грали чотири збірні – Італія, Югославія, Англія і СРСР. У першому півфіналі Італія – СРСР комуністи травмували нападника "Мілану" Джанні Ріверу. Замін не було. У чисельній меншості Італія дотягла до кінця додаткового часу. Замість пенальті тягнули жереб. Капітан СРСР Альберт Шестерньов обрав герб на двофранковій монетці, а випала копійка.

У другому півфіналі Югославія дотиснула Англію з голом Джаїча на 87 хвилині.

Перший фінальний матч закінчився внічию – 1:1. Італійці визнавали, що нічиєї не заслуговували, але зуміли врятуватися за 9 хвилин до кінця. Призначили перегравання. Югославія виставила той самий склад, а Італія замінила 5 гравців. Це дало перевагу в свіжості – господарі виграли – 2:0.

Воротарем чемпіонів був Діно Дзофф. Тоді "тато Діно" грав ще за "Наполі". Однак у 1973 році у 31-річному віці перебрався до "Ювентуса", де відіграв 11 сезонів. На Кубкові світу-1982 в Іспанії став чемпіоном світу в 40 років, прославившись блискучими сейвами в грі проти Бразилії.

  Діно Дзофф у формі "Ювентуса". Фото: Ювентус ФК
Діно Дзофф у формі "Ювентуса". Фото: Ювентус ФК

Закінчив грати через рік. З 1988 – тренер. Був наставником "Ювентуса", "Лаціо", "Фіорентини". Разом зі збірною Італії ледь не виграв Євро-2000. У фіналі збірна Франції врятувалася лише на останній хвилині, а в доданий час забила переможний гол. З 2005 року Дзофф вже не тренує. Працює експертом на телебаченні.

Захисник Джачінто Факетті все життя грав за "Інтер". Тренера Еррера побачив у ньому задатки форварда, але перекваліфікував у захисника. І не помилився, бо за всю кар'єру Джачінто забив 75 голів. Був суперсучасним фланговим захисником – біг уперед і встигав повертатися. Виграв з "Інтером" два Кубки чемпіонів і два Міжконтинентальні кубки. У 1970 став віце-чемпіоном світу. Зі збірною попрощався в 1977 році. Загалом зіграв за клуб 629 матчів. Потім тренував рідну команду, був спортивним директором і навіть президентом. Помер 2006-ого від раку підшлункової залози.

  Факетті грав до 1978 року. Фото Reuters
Факетті грав до 1978 року. Фото Reuters

Легендою "Інтера" був Сандро Маццола – син легенди "Торіно" Валентино Маццоли. Він грав на фланзі півзахисту. З клубом виграв 4 титули чемпіонів. Закінчив кар'єру в збірній на невдалому Кубку світу-1974. Згодом працював адміністратором "Інтера". Досі коментує матчі улюбленої команди.

Виграв з "Інтером" два Кубки чемпіонів і два Міжконтинентальні кубки

Автор переможного голу в повторному фіналі нападник Луїджі Ріва все життя грав на Сардинії за "Кальярі". Забив за збірну 35 м'ячів. У 1970 привів свій клуб до єдиного в історії чемпіонства. "Ювентус" давав за Ріву 9 своїх гравців, але Луїджі відмовився переїжджати в Турин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможний гол у ворота збірної СРСР забив невдаха-священик

– На Сардинії кожен рибалка запрошував мене скуштувати риби, а кожен м'ясник – ковбаси. Я не міг підвести людей. Тоді я грав не за гроші, а за народне визнання.
Ріва претендував на "Золотий м'яч" в 1969 і 1970 роках. Але забракло дещиці. В 1969 він став другим, а наступного року – третім. Зараз Луїджі очолює футбольну школу в Кальярі й має посаду в федерації футболу Італії.

Найбільшою зіркою тієї збірної Італії був плеймейкер "Мілана" Джанні Рівера. Саме його травмували гравці збірної СРСР у першому матчі.

Пішов із "Мілану", бо не поділяв радикальних поглядів Сільвіо Берлусконі

А вже наступного року Джанні виграв Кубок чемпіонів проти "Аякса" – 4:1 і віддав дві гольові передачі. Взимку "Франс Футбол" номінував його на "Золотий м'яч".

  Сандро Маццола і Джанні Рівера
Сандро Маццола і Джанні Рівера

У 1970 на світовій першості в Мексиці грав по тайму в нападі із Сандро Маццолою. Лише у фіналі тренер випустив його на 6 хвилин, замість звичних 45. Утім здолати неперевершену Бразилію не зміг би й він. Останній матч за збірну зіграв в 1974 році. Після завершення кар'єри був віце-президентом "Мілану". Пішов із посади в 1986, бо не поділяв радикальних поглядів Сільвіо Берлусконі. Ударився в політику. Кілька разів обирався депутатом Європарламенту від соціалістичних та центристських партій.

Діно Дзофф був тренером збірної Італії на Євро-2000. У фіналі Італія грала з Францією і вела – 1:0 на останній хвилині. Але французи зуміли зрівняти рахунок, а в доданий час забили переможний гол.

Збірна Італії - чотири рази вигравала Кубок світу. А от євровершина на цей момент їй підкорилася тільки одного разу - 1968-го.

Зараз ви читаєте новину «Капітан збірної СРСР допоміг італійцям єдиний раз виграти Євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі