середа, 13 листопада 2019 11:21

Канадський хокейний експерт "образив" емігрантів згадкою про червоний мак.

Канадський хокейний експерт "образив" емігрантів згадкою про червоний мак.
Дон Черрі мав шалену популярність на телебаченні

У Канаді розгорівся гучний скандал навколо фігури телеексперта Дона Черрі, відомого в минулому гравця і тренера. Справа закінчилася його звільненням. Для Канади це історія національного масштабу.

Приводом для радикального рішення з боку власників компанії Rogers і телевізійного каналу Sportsnet стала промова 85-річної легенди в своїй передачі "Куточок тренера" в рамках програми "Хокейний вечір в Канаді". Черрі незмінно виступав в ній щосуботи, починаючи з 1982 року. Формат простий: протягом п'яти хвилин під час першої перерви в центральній грі дня авторитетний ветеран обговорював найактуальніші новини зі світу хокею разом з колегою Роном Макліном.

Не зовсім дипломатична манера спілкування Черрі, що обожнює екстравагантні костюми найнеймовірнішого забарвлення й уникає сучасної політкоректності, проте, сходила довгий час йому з рук. Рейтинги зашкалювали, незважаючи на надмірно упереджене ставлення експерта до європейських та американських хокеїстів, неприйняття новомодних ігрових тенденцій і курсу на зниження рівня агресії на льоду. Черрі - наочне втілення духу старої школи.

"Я живу в Міссіссозі біля Торонто, тут майже нікого немає з емблемою червоної квітки маку, - зазначив експерт. - Я вже не кажу вже про центр Торонто. Забудьте про нього. Там її взагалі ніхто не носить. У маленьких містечках мак є майже на кожному. Вам, людям, які приїхали сюди, подобається наш спосіб життя, вам подобаються наші молоко і мед. Могли б принаймні витратити пару баксів на маки. Люди заплатили своїми життями за те, щоб ви зараз могли насолоджуватися своїм проживанням в Канаді".

Саме 11 листопада на протязі вже 100 років в країнах Британської співдружності (США, Великобританія, Канада, Австралія) відзначається День пам'яті полеглих, також відомий як Маковий день. Вперше святкування з ініціативи англійського короля Георга П'ятого пройшли в 1919 році.

НХЛ теж не залишилася осторонь. Лацкани тренерських піджаків під час матчів в ці дні прикрашає квітка маку, а перед іграми вшановують ветеранів. Зокрема, перед зустріччю "Рейнджерс" і "Флориди" на льоду "Медісон-Сквер-Гардена" вшановували майже столітніх учасників Другої світової і Корейської воєн.

Нинішня Канада - країна емігрантів. Майже чверть населення належить до категорії приїжджих, в основному з Азії і з Близького Сходу. Торонто і зовсім наполовину складається з людей, які народилися в інших країнах. Прониклива промова Черрі обурила ліві кола, що обрушилися на легенду з оскаженілої критикою. Зі спеціальною заявою виступила НХЛ, вибачився його колега по передачі Маклін, потім покаявся сам президент Sportsnet Барт Ябслі. Виступив із засудженням легенди і мер Торонто Джон Торі.

У підсумку все закінчилося звільненням, оскільки сам Черрі рачкувати не став.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матч німецької Бундесліги завершився грандіозним скандалом

В Росії теж не любили Дона Черрі оскільки він завжди гостро критикував російських хокеїстів

Зараз ви читаєте новину «Канадський хокейний експерт "образив" емігрантів згадкою про червоний мак.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі