неділя, 13 грудня 2015 19:41

"Ідеї Берлусконі випереджали час на 10-20 років, коли він їх викладав, багато хто сміявся" - Мальдіні
12

Відомий гравець "Мілана" і збірної Італії, багаторічний капітан "Скуадри Адзурри", один з найкращих захисників в історії футболу Паоло Мальдіні дав розгорнуте інтерв'ю у телепередачі "I signori del calcio" ("Лорди футболу"). Зокрема він розповів про ...

Про стосунки з Фабіо Капелло

Один з тих, хто був поруч зі мною протягом частини моєї кар'єри - це Капелло. Він тренував мене в молодіжці, потім в "Мілані". В останній рік були деякі проблеми, ми посварилися... Він повівся образливо по відношенню до мене, оскільки думав, що я його якимось чином зрадив, чого насправді не було навіть віддалено. І через це він став мені ненависний на багато-багато місяців. Він все говорив і говорив про якесь зрадництво, практично про державну зраду. "Я дав тобі все, ти ж знаєш, що я дав тобі все". Увечері я сідав і починав думати про всі ці речі, крутити в голові. Але потім, з часом, з роками все минуло.

 

Про вплив сім'ї

Заслуга батьків - у вихованні, в тому, що вони передали мені це почуття родини, дуже великої родини. У мене три сестри і два брати. Той факт, що всі ми живемо в Мілані і зберігаємо цю сімейну єдність і в радості і в горі, бо важкі періоди бувають у всіх ... Так от, любов всієї родини стала для мене найважливішим чинником. Потім я познайомився з моєю дружиною, і вона, скажімо так, доповнила цей дух сім'ї, який був і продовжує бути. Отже ми завжди разом, і навіть якщо когось немає, то він все одно з нами. Я думаю, це цінність, яку слід передати дітям і в яку я дуже вірю.

 

Про збірну Італії

Чи мені скаржитися на те, чого я досяг у футболі ?! Говорячи в цілому. Я був на чотирьох світових чемпіонатах, на трьох європейських, я провів 12 ... ні, 14 років у майці збірної, отже я не можу скаржитися.

Нинішня команда? На мій погляд, Конте проробив блискучу роботу. Ситуація стане більш зрозумілою, коли вони відправляться на збори перед Євро, бо тоді він зможе попрацювати з ними енну кількість днів поспіль. Це може дійсно стати ключовим моментом. Загалом, є більш сильні збірні? Так, є більш сильні збірні. Але це не означає, що Італія не зможе дійти до кінця. Насправді, я дуже вірю в ігрові та тренерські ідеї Конте.

Про нестачу класних захисників

Я ніколи не займався персональною опікою. Справа також у тому, що неймовірний дефіцит захисників спостерігається не лише в Італії, але й в усьому світі. Раніше говорили: станеш нападаючим і будеш отримувати більше. Коли я був дитиною. Зараз не так. Захисник високого рівня може коштувати дійсно дуже багато. Правда в тому, що ідея сучасної гри - це атака. Про те, щоб захищатися, дуже часто забувають. А перемагаючий футбол заснований на рівновазі. І щоб досягти рівноваги, потрібно думати і про атаку, і про захист. Загалом, цього мало вимагають від хлопців у молодіжних командах і в футбольних школах - захисту, уваги, персональної опіки.

Я починав як нападник, так, тому що, коли я ще грав в парафіяльній команді, на перегляді в "Мілан" мене запитали: "На якій позиції ти граєш?" Я відповів: "Не знаю". І вони: "На правому фланзі влаштує? Там якраз нікого немає". І я чотири роки грав там.

Найсильніший захисник зараз? Для мене найсильнішим залишається Бардзальї (Андреа Бардзальї - центральний захисник "Ювентуса" і збірної Італії - Прим.). Тому що він технічний, у нього позиційне чуття, досвід, плюс він виступає за команду, що перемагає, а це допомагає. І якби мені довелося вибирати найкращого на даний момент, я б сказав, що найкращим залишається він.

 

Про Сінішу Михайловича

Непросто приходити в таку команду, як "Мілан", з таким великим, але останнім часом ще й важким минулим. Міланелло, "Сан-Сіро" і в цілому "Мілан" - тиснуть. Тиснуть на гравців і тиснуть на тренера. Я не поділяв ідею керівництва запросити на тренерську лаву двох дебютантів у той непростий для клубу період (Зеєдорфа та Індзагі - Прим.). Це був, на мій погляд, дуже ризикований крок. Хоча Зеєдорф в будь-якому випадку домігся неймовірних результатів. Але зараз необхідний елемент, що допомагає порвати з минулим, і Михайлович їм є.

Про теперішне й минуле "Мілана"

Ми стільки перемагали тому, що були видатною командою, за нами стояло керівництво з амбітним проектом і в кожного було своє власне місце. І була присутня така річ, як розуміння і повага до своєї функції. Зараз справи йдуть не зовсім так. Це правда, що я пов'язаний з "Міланом", я народився в "Мілані", але ... Елемент, який я завжди намагався додати не тільки до кар'єри, але і в життя - це незалежність суджень. Як наслідок, я чудово знаю, що коли... Набагато простіше говорити людям, які є для тебе дорогими, що вони молодці, що вони чудові... Але набагато корисніше називати речі своїм іменами. Загалом, моя критична позиція по відношенню до "Мілану" - це лише прояв любові. Нічим іншим це не є. Тому що до цього клубу я як і раніше відчуваю величезну любов.

Не впевнений, що колись говорив, що я прихильник Берлусконі. Але, безумовно, в його особі я познайомився з генієм. З людиною, чиї ідеї випереджали час років на 10-20. І коли він нам їх викладав, багато хто посміхався, бо при Фаріні ми звикли розраховувати на 4-5 місце. І той факт, що прийшов бізнесмен і сказав: "Я хочу, щоб цей клуб став найсильнішим у світі", викликав посмішку. Звучало як утопія. Але насправді, завдяки цим планам, ми й виграли всі наші титули.

 

У мене, швидше, викликає жаль той факт, що нинішній "Мілан", якому пощастило мати у своїй історії таких гравців, та й взагалі людей певного рівня, не продовжив свій шлях в дусі збереження хоча б мінімальних традицій. Щоб не забувати минуле і щоб нові покоління пам'ятали про те, чим був "Мілан" колись. А саме так вчинили "Барселона", "Баварія", мадридський "Реал"...

Якщо я можу віддати щось клубу, який дав мені так багато, - з великим задоволенням. Але я хочу вирішувати власною головою. І є відчуття, скажімо так, що це може створити ускладнення і стати каменем спотикання. Подвійне керівництво Адріано Галліані - Барбара Берлусконі? Сталося те, що президент Берлусконі зробив інший вибір. Тут слід зробити одну ремарку: самого президента Берлусконі я востаннє бачив, здається, на своєму останньому матчі. З тих пір я не чую і не бачу його вже шість років. Тому я ніколи реально не відчував, що близький до повернення в клуб. Адже я знаю, хто в підсумку каже "так" або "ні". Отже, жодного разу не почувши президента...

 

"Мілану" необхідний чіткий план. Якщо хочеш знову стати великим, необхідний план, інвестиції, ідеї. Потрібні люди, які б розбиралися у футболі. А нинішньому "Мілану" цього не вистачає. Зрештою, саме цього не вистачає. Я вважаю Галліані найвеличнішим керуючим. Найвеличнішим керуючим, але, можливо, його слабка сторона - саме футбольна. Тобто оцінка гравців, і саме в цій сфері йому потрібна підтримка.

 
Зараз ви читаєте новину «"Ідеї Берлусконі випереджали час на 10-20 років, коли він їх викладав, багато хто сміявся" - Мальдіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі