субота, 07 серпня 2021 21:02

Чому Хижняк програв у фіналі Олімпіади

 

Один із найкращих боксерів-любителів планети останнього п'ятиріччя Олександр Хижняк програв у фіналі Олімпійських ігор бій бразильцеві Еберту Консейсау, який ніяк не мав програвати. Він міг поступитися у півфіналі - потужному філіппінському панчеру Еуміру Марсіялю. Такий розвиток подій можна було припустити. Але поразка у фіналі від бразильця Герберта Соузи стала абсолютною сенсацією і шоком для боксерського світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український боксер перевершив досягнення Кличків, Ломаченка та Усика

Олександр Хижняк вийшов на фінал як ніколи зарядженим на перемогу і, мабуть, із занадто гарячою головою. Перші два раунди він виграв без питань - всі п'ятеро суддів віддали йому обидва раунди. А в третьому Хижняк зі стартових секунд попер вперед з наміром поставити ефектну крапку в фінальному поєдинку. Замість того щоб діяти обережніше, "засушити" бій, зв'язати дії суперника і, навіть поступившись у раунді, довести його до перемоги за очками.

Тренерської руки відчутно не було

Що далі сталося - всі ми знаємо. Непогано технічно оснащений бразилець підловив момент, коли Хижняк опустив праву руку і міцно приклався до його щелепи лівим боковим. Це сталося в розміні, який нав'язав Хижняк, а Соузі нічого не залишалося, як цей розмін прийняти. Інакше шансів перемогти не було жодних. І це сталося в розміні, який Хижняк - враховуючи виграні два раунди і надзвичайну ціну перемоги в поєдинку - не повинен був нав'язувати. Це було абсолютно по-дурному.

І тут питання навіть не стільки до Хижняка, який замість того щоб холоднокровно довести бій до перемоги, кинувся у бійку тоді, коли цього робити не варто було. Це питання до його тренерського кута - батька і тренера Олександра Хижняка-старшого і головного тренера збірної Леоніда Лоївського. Саме вони мали заспокоїти боксера перед третім раундом і підказати діяти обережно, надійно з мінімумом ризиків. Коли на кону золота олімпійська медаль - і коли вона практично в твоїй кишені - нав'язувати розміни заради видовищності чи щоб нокаутувати суперника - це дуже сумнівна тактика. Або її відсутність.

Але тренерської руки відчутно не було. У цьому ключовому раунді своєї любительської кар'єри "Полтавський Танк" (прізвисько боксера - gazeta.ua) прямолінійно попер вперед щоб "переїхати" свого чергового суперника. Не склалося.

Є питання і скарги на те, що рефері зупинив бій, не почавши відлік. Тема дискусійна і думки з цього приводу розділились. Факт у тому, що Хижняк побував у важкому нокдауні і вставши, "затанцював", не тримаючись міцно на ногах. Рефері мав підстави зупиняти поєдинок щоб поберегти здоров'я боксера. Інша справа, що, можливо, виходячи з логіки і ходу цього поєдинку, він, напевно, мав таки дати Хижняку можливість продовжити поєдинок після нокдауну. І якби він проявив ознаки того, що не відновився, тоді мав повне право зупиняти бій. А так є певна недомовленість. І розмови про те, як би закінчився бій, мабуть, триватимуть ще довго.

Зазнав першої поразки за останні 5 років

Олександр Хижняк зазнав першої поразки за останні 5 років - востаннє він програвав 23 червня 2016-го на турнірі в Баку, Азербайджан, білорусові Михайлу Даугалявцю. І поразка рано чи пізно мала статися. Але коли це сталося у фіналі Олімпіади так по-дурному - це надзвичайно прикро.

Олександр Хижняк кожного свого суперника перемагає за рахунок грубої фізичної сили, безперервного тиску та агресії, активності, але аж ніяк не через свою майстерність захисту, тактичну гнучкість і хитрість. Суперники почали підбирати до його манери ключики. Хижняк мав великі проблеми у другому бою на олімпійському турнірі з домініканцем Еурі Седеньо. Він мав величезні проблеми з філіппінцем Еуміром Марсіалем. Обох таки подужав розділеним суддівським рішенням завдяки своїй неймовірній фізичній підготовці і здатності тримати удари. З Ебертом Консейсау у фіналі не вийшло. І це має стати серйозним дзвіночком для того щоб почати змінювати свій бокс, а не повіривши дружньому хору товаришів, списати все на суддівську несправедливість і залишити все як є.

Боксерська зірка Олександра Хижняка яскраво зійшла у 2017 році. У березні в Румунії він виграв чемпіонат Європи серед чоловіків до 22 років. У червні в Харкові став чемпіоном Європи серед дорослих, а у вересні в Гамбурзі виграв чемпіонат світу і був визнаний найкращим боксером чемпіонату світу незалежно від вагової категорії. В червні 2021 року у Парижі виграв ліцензійний турнір на Олімпіаду, перемігши у фіналі чемпіона світу 2019 року кримчанина-перебіжчика в Росію Гліба Бакши. На олімпійському турнірі в Токіо Олександр Хижняк був у статусі першого сіяного.

Зараз ви читаєте новину «Чому Хижняк програв у фіналі Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі