четвер, 13 червня 2024 14:11

Чемпіонат Cвіту з Го пройшов за участі України
10

Нещодавно в Японії відбувся 44-й Чемпіонат Світу з гри Го для любителів (World Amateur Go Championship).

Захід проходив в столиці Японії - Токіо, в якому взяли участь представники з 60-ти країн, розповів Gazeta.ua Почесний президент Федерації Го України Володимир Костерін.

Крім традиційних для цієї гри учасників, а саме - Китаю, Південної Кореї, Таїланду і Японії, що приймала гостей, були представники Європи, Північної і Південної Америки, Австралії, Індії та інш. Представники Білорусі і Росії до участі в турнірах не були допущені.

У Японії відбувся 44-й Чемпіонат Світу з гри Го для любителів  за участі України
Фото: надані пресслужбою ФГУ
Почесний президент  Федерації Го України Володимир Костерін  розповів про Чемпіонат Cвіту за участі України
У Японії відбувся 44-й Чемпіонат Світу з гри Го для любителів  за участі України
У Японії відбувся 44-й Чемпіонат Світу з гри Го для любителів  за участі України
У Японії відбувся 44-й Чемпіонат Світу з гри Го для любителів  за участі України

Символічно, що гарна та величезна будівля в центрі міста, де проходять турніри з 1979 року, була подарована імператором Японії спільноті гравців Го на знак поваги.

"Зважаючи на те, що в країнах Азії цей вид спорту має розвинуту індустрію, підтримку і культивується тисячі років, переможці походять традиційно з цього географічного ареалу. В цьому році головна перемога за гравцем з Китаю, що зайняв перше місце, а друге і третє, відповідно - залишилося за Південною Кореєю і Японією", - розповів Володимир Костерін.

Отримавши однакову кількість перемог і програвши лише одну партію, ця трійка була поза конкуренцією. Місця були розподілені з врахуванням додаткових коефіцієнтів. За всі попередні чемпіонати світу, саме представники Азії і отримують призові місця.

"Іноді, до переліку лідерів потрапляє гравець, що за походженням не зі Сходу, як наприклад у 2013 році, коли українець Артем Качановський здобув третє призове місце (наразі редактор європейського журналу про Го). Ще у 2019 році, наш співвітчизник Дмитро Богацький зайняв почесне сьоме місце. Проте це виключення, що підтверджує правило. В цьому році ми вийшли на результат 29-те місце з 60-ти", - додав Костерін.

Турнір проводився за швейцарською системою з вісім турів, по два тури в день. Вигравши чотири партії з восьми, представник України Дмитро Яценко показав цілком гідний результат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суперкомп'ютер оцінив шанси України на Євро-2024

"Дмитро досвідчений гравець, йому 58 років з яких 40 років він грає. І за своє життя брав участь та підготував сотні учасників для міжнародних змагань. У перемогах України в європейських чемпіонатах Го за останні 10 років беззаперечним є його заслуга і внесок. Суперниками нашого гравця були представники наступних країн і регіонів: Велика Британія, Данія, Домінікана, Киргизія, Південна Корея, Макао, Словаччина, Фінляндія", - додав Володимир Олександрович.

Він упевнений, що результати України на 44-му Чемпіонаті Світу з Го були б кращі, якби підходи до виїзду громадян були більш продумані. Адже виїзд лише з урахуванням часу фізичного прибуття, не враховує специфіки часових поясів та фізичного налаштування.

"Ніч в потязі з України до Польщі, щоб отримати візу, далі через Будапешт десяти годинний переліт в Китай, очікування літака в Японію стільки ж по часу і відразу на змагання. Звичайно, що така логістика впливає на якість гри, адже необхідно приступити відразу до розумової роботи. Хоча теплий і дружній прийом дозволив швидко переключитися. Загалом маємо надзвичайно позитивне враження від організації заходу, який проходи в комфортній і затишній атмосфері. Доброзичливість приймаючої сторони була відображенням гостинної Японії і її культури поєднання традицій і сучасних технологій. Таким чином, любителі Го, що мають рівень гри співставний рівню професіоналів, мали можливість взяти участь у змаганнях від яких усі учасники отримали задоволення і посилення своїх ігрових навичок. І Україна теж проявила себе як рушій світового руху інтелектуальних ігор", - розповів Костерін.

Го є однією з давніх і історично елітарних ігор, яку зазвичай застосовують для розвитку стратегічного мислення, тому вона популярна серед перших осіб держав, бізнесменів і воєначальників. Тому Федерація Го України докладає зусиль, щоб залучити молодь. Адже навички гри допомагають бути конкурентоспроможними і успішними.

Під час тренувань збалансовано розвиваються як аналітичні, так і креативні здібності. Вміння прораховувати ходи на декілька кроків вперед і уявляти комбінації важливі в повсякденному житті. Як на полі бою, так і при розробці бізнес-стратегій, комплексне бачення і оцінка ризиків сприяють перемогам.

Чемпіонат Світу (WAGC), де зустрічалися провідні гравці є знаковою подією. І те, що Україна теж проявила себе як потужний учасник, свідчить про нашу приналежність до клубу інтелектуальних держав. Спортивні заходи мають значення не лише як засіб покращення фізичної форми і професійних навичок спортсменів, а це завжди майданчик для комунікацій і зміцнення відносин з нашими друзями по всій планеті.

Го - стародавня китайська стратегічна настільна гра для двох гравців, поширена в країнах Східної Азії та, меншою мірою, в усьому світі. Гра з'явилась у Китаї понад 2 тис. років тому.

Професійно в Го грають кілька тисяч гравців, організованих у професійні ліги, які існують в Японії, Китаї, Південній Кореї та на Тайвані. На аматорському рівні грають мільйони гравців в Азії та у всьому світі.

В Японії, де гра здобула найбільшого розвитку впродовж останніх століть, вона є частиною традиційної культури і сприймається як гра самураїв. Саме з Японії гра поширилася на Захід у другій половині XX століття.

Зараз ви читаєте новину «Чемпіонат Cвіту з Го пройшов за участі України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі