четвер, 02 серпня 2018 11:09

Боксер виграв олімпійську медаль зі зламаною рукою

 

Першим українцем – дворазовим призером Олімпійських ігор з боксу став уродженець Херсонщини Віктор Савченко. 2 серпня 1980 року у фіналі московської Олімпіади він поступився кубинцеві Хосе Гомесу і здобув "срібло".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ломаченко святкує 30-річний ювілей

Усі головні досягнення Віктора Савченка пов'язані з категорією до 71 кг. У ній він ставав бронзовим медалістом Олімпійських ігор1976-го, чемпіоном Європи 1977-го та чемпіоном світу 1978-го. У Москві невисокому – 1,72-метровому боксеру – довелося піднятися у вагу до 75 кг. Все через те, що на участь в Олімпійських іграх саме у вазі українця претендував єдиний москвич – Олександр Кошкін. Віктор Савченко пригадує, що головний тренер збірної СРСР Олексій Кисельов наполегливо переконував:

- Ти ж розумієш, що московська Олімпіада без москвича - це катастрофа. Тому заради команди треба перейти в 75 кг.

Крім того, що Савченко був нижчим і легшим за суперників, він виступав із незалікованою травмою руки. Киянин Михайло Зав'ялов, нині президент Національної ліги професійного боксу України, який входив до тренерського складу збірної Союзу, у книзі "Боксерські байки від Михайла Михайловича. Невигадані історії Головного тренера" писав, що в першому ж бою Віктор зламав у двох місцях руку і 3 наступні до фіналу вигравав однією лівою.

У першому ж бою Віктор зламав у двох місцях руку і три наступні до фіналу вигравав однією лівою

Сам Віктор Савченко пізніше зауважив, що тренери не сказали йому про перелом, видавши за забій, - щоб морально не вбивати.

- Перед вирішальною битвою йому зробили новокаїнову блокаду, але під час розігріву на лапах його від болю стало вести, і ми все-таки запропонували йому знятися, - згадував Михайло Зав'ялов. - Виходити в ринг проти кубинця з однією рукою - це нерозсудливість, можна і на нокаут нарватися. Але для Савченка це була остання Олімпіада, і він хотів стати чемпіоном, тому ми його випустили.

Фінал вийшов дуже бойовим, напруженим і видовищним. Віктор тричі побував у нокдаунах, не здався і до кінця не залишав спроб зламати хід бою. Не вийшло. Судді віддали перемогу кубинцеві 4:1.

Другим в історії українським боксером – дворазовим медалістом Олімпійських ігор є Василь Ломаченко. У 2008 і 2012 роках він вигравав "золото" Ігор у Пекіні та Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «Боксер виграв олімпійську медаль зі зламаною рукою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі