пʼятниця, 05 травня 2017 21:00

"Бокс як шахи": хто такий переможець Кличка Ентоні Джошуа
14

Ентоні Джошуа мріє стати першим бійцем-мільярдером
Ентоні Джошуа мріє стати першим бійцем-мільярдером
Ентоні Джошуа мріє стати першим бійцем-мільярдером
Ентоні Джошуа мріє стати першим бійцем-мільярдером
Ентоні Джошуа мріє стати першим бійцем-мільярдером

"Я думаю, що Володимир захоче провести другий бій, тому що боєць останнім розуміє, коли потрібно зупинитися. Але у нього є команда, люди навколо нього, які будуть давати йому поради. Його нареченій і брату Віталію краще відмовити його від бою" - показова фраза, яка характеризує людські якості чемпіона світу у надважкій вазі, британця Ентоні Джошуа.

На матчі-реванші з українцем він може заробити величезні кошти. Десятки мільйонів доларів. Але відраджує Володимира. І не тому, що з нього достатньо першого нокдауну у профі-кар'єрі і численних пропущених правих прямих у голову під час недавнього двобою. Бо навіть готовий відмовитись від одного поясу заради бою-реваншу з Кличком – якщо той таки захоче його. Очевидно, Ентоні просто не бажає завдавати болю і, дуже ймовірно, третьої поспіль поразки на заході боксерської кар'єри людині, до якої ставиться з великою симпатією і теплотою.

Нова зірка світового боксу народився у британському Вотфорді в сім'ї нігерійського походження. Раннє дитинство провів у Нігерії, а на Туманний Альбіон переїхав перед тим, як іти у школу. Має брата і двох сестер. Ентоні пізно почав займатись боксом - у 18-річному віці. Щедро обдарований природою швидко почав прогресувати. Через три роки занять боксом, у 2010 році, відмовився від £50 тисяч за перехід у професіонали. Зізнався, що відмовитись від таких грошей було легко: "Я займався спортом не заради грошей, а щоб вигравати медалі". Виграш "золота" Олімпіади 2012 року в Лондоні повністю задовольнив його "медальну" спрагу.

Джошуа мав необережність вляпатися в кілька неприємних історій. Він подавав надії у футболі, вибігав 100-метрівку з 11 секунд. Але футбольна кар'єра завершилась, коли одного разу щось не поділив з одним хлопцем і кинув його через плече. Зізнався згодом, що тоді не знав власної сили. В суді був звинувачений у нанесенні тілесних ушкоджень. Але того разу його "пронесло". Зате наступного разу після вуличної бійки 14 місяців не мав права покидати дім з 20.00 до 6.00 год. і мусив тричі на тиждень відмічатися в поліції. А у 2011 році його зупинили за перевищення швидкості на півночі Лондона і знайшли в сумці на пасажирському сидінні марихуану. Джошуа відбувся річним умовним строком і 100 годинами громадських робіт. Також його вигнали зі збірної, але невдовзі повернули. Ентоні стверджує, що ця остання подія заставила його сильно змінитись, подорослішати і суттєво скоректувати життєві орієнтири.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Кличко бився з Джошуа: повне відео поєдинку

Ентоні Джошуа вперше заявив про себе на весь боксерський світ, завоювавши "срібло" чемпіонату світу 2011 року в Баку. У чвертьфіналі молодий атлет здолав чинного олімпійського чемпіона і чемпіона світу, італійця Роберто Каммарелле – 15:13, а у фіналі спірно поступився господарю Магомедрасулу Меджидову – 21:22. Перед цим поєдинком у фіналі ваги до 91 кг наш Олександр Усик переміг місцевого боксера Теймура Маммадова. А дві поразки поспіль своїх боксерів присутній на фіналах президент Азербайджану Ільхам Алієм не "пережив" би.

Менш як за рік фортуна повернулась обличчям вже до самого Джошуа. Британець в рідних стінах провів чотири поєдинки і всі були "на тоненького". Красномовно про це свідчать рахунки суддів. Кубинця Ерісланді Савона переміг - 17:16, китайця Чжана Чжилея - 15:11, казаха Івана Дичка – 13:11 і врешті у фіналі того ж таки Роберто Каммарелле за рахунку - 18:18 судді присудили перемогу йому. Експерти піддали критиці суддівські рішення в боях Джошуа з Савоном і Каммарелле і назвали їх "домашніми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після нокдауну я бився серцем" - Джошуа подякував Кличку за бій

Після зустрічі в 2014 році зі своїм легендарним співвітчизником, екс-чемпіоном світу Ленноксом Льюїсом, почав грати в шахи. "Бокс як шахи. І там, і там треба бути на два кроки попереду опонента. Подивіться, як боксують кубинці, їхній бокс – як шахова гра. Вони розумні і я теж таким маю бути. Я повинен покладатись не тільки на свою силу, швидкість і потужність, а й на кмітливість", - зауважив Джошуа.

Декілька років тому Ентоні Джошуа допомагав Володимиру Кличку в якості спаринг-партнера готуватись до бою з болгарином Кубратом Пулєвим. Вже тоді Володимир розгледів у професіоналі-новачку майбутнього короля надважкої ваги. "Я вважаю, що Ентоні володіє всіма інструментами, щоб стати великим чемпіоном в рингу і за його межами. Йому потрібно поліпшуватися і рухатися вперед, і в кінцевому підсумку наш бій може відбутися, якщо я все ще буду в боксі", - як у воду дивився український чемпіон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джошуа показав своє життя після перемоги над Кличком

Торік після завоювання поясу чемпіона світу Ентоні в першу чергу купив мамі Range Ranger за £80 тисяч. З мамою живе в одному будинку в північній частині Лондона, який купив у 2013 році за £174 тисячі. А перед боєм з Володимиром Кличком подарував своєму першому тренеру Шону Мерфі розкішний автомобіль BMW 6 Series F13. За бій з українцем він заробив щонайменше £15 мільйонів. Який автомобіль і кому подарує Джошуа, якщо заробить мільярд доларів? Саме таку ціль – стати першим бійцем-мільярдером - він перед собою ставить. "Я знаю мільярдерів, які самі заробили свої гроші. Це тяжко, але можливо", - сказав він в одному з інтерв'ю.

  Ніколь Осборн — мати сина Ентоні Джошуа
Ніколь Осборн — мати сина Ентоні Джошуа

Тривалий час Джошуа зустрічався з Ніколь Осборн – інструктором з йоги і танцівницею на пілоні. 6 жовтня 2015 року в них народився син Джозеф. Хоча пара зараз не разом, Ентоні регулярно відвідує Ніколь і Джозефа у квартирі, вартістю £500 тисяч, яку він купив у Північному Лондоні, недалеко від свого будинку.

У січні 2017 року Ентоні розмістив у соцмережі світлину, на якій молиться в мечеті. Це викликало значний резонанс. Одні критикували його за підтримку ісламу і писали, що підтримуватимуть Кличка у їхньому поєдинку. Інші хвалили і захищали. Сам же Джошуа написав, що він не релігійний, але цікавиться вірою.

Станом на сьогодні в Джошуа 100-відсоткова статистика перемог нокаутом – 19 з 19-ти. Він володіє двома з чотирьох основних чемпіонських титулів, очолює рейтинг надважковаговиків за версією сайту boxrec.com і є другий найкращий після Тайсона Ф'юрі у рейтингу американського журналу "Ринг". Ентоні також другий в історії надважковаговик після американця Джо Фрейзера, який виграв чемпіонський титул серед професіоналів, будучи чинним Олімпійським чемпіоном.

Зараз ви читаєте новину «"Бокс як шахи": хто такий переможець Кличка Ентоні Джошуа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі