вівторок, 01 червня 2021 21:00

Біля розбитого корита: що робити Реброву

Біля розбитого корита: що робити Реброву
Сергій Ребров зміг досягти успіху в Угорщині. Фото: ФК "Ференцварош"

Український тренер 46-річний Сергій Ребров близький до завершення своєї роботи у "Ференцвароші". У Реброва залишився ще рік контракту, але він не може знайти порозуміння із босами клубу. Що чекає на українського тренера у наступному сезоні?

Ребров зробив максимум для "Ферецнвароша". На внутрішній арені "Фраді" відірвався від переслідувачів. Команда Реброва виграла три останні чемпіонства. У єврокубках - спочатку вийшла у Лігу Європи, а потім подолала всі раунди кваліфікації Ліги чемпіонів.

У Будапешті Ребров як тренер вперся у стелю своїх можливостей. Для переходу на вищий рівень потрібні нові гравці. Керівники клубу не хочуть змінювати склад та виділяли гроші на нових футболістів. В такому разі, Ребров має всі шанси у наступному сезоні отримати ситуацію, яка у нього була в "Динамо", коли у своєї останньому сезоні він просто втратив контроль над командою. В разі можливих невдач вся здобута репутація за три роки буде втрачена.

У Будапешті Ребров як тренер вперся у стелю своїх можливостей. Для переходу на вищий рівень потрібні нові гравці

Але у Реброва поки немає іншого реального запрошення, яке б дозволило йому розвиватися як тренеру. Розмови про збірну України залишаються тільки розмовами. "Челсі" виграв Лігу чемпіонів, а "Мілан" зміг стати другим в Італії та вийти у найпрестижніший клубний турнір. Передумов для зміну тренера в цих командах не передбачається. Отже, Андрій Шевченко залишиться в збірній працювати після Євро.

Повернення в "Динамо" поки не має ніякого сенсу. Мірчі Луческу вдалося об'єднати навколо себе не тільки команду, але і весь клуб. Не дарма брати Суркіси пропонують румуну продовжити контракт попри поважний вік.

Розмови про "Тоттенгем" виглядають скоріше піар-акцією агентів Реброва. Англійський клуб полює на провідних спеціалістів світу – Антоніо Конте, Еріка тен Хага. Навряд чи їм може скласти конкуренцію тренер скромного "Ференцвароша".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Луческу та "Динамо" ідеально підходять один одному

Грецький АЕК – не найкращий варіант. У Греції домінує "Олімпіакос". Щоб скинути його, потрібно мати хороші фінансові можливості, яких у АЕКа немає. У минулому сезоні команда прийшла до фінішу тільки четвертою. Боси клубу не особливо дають багато часу на побудову команду. При невдачах можна відразу втратити роботу.

Повернення на Близький Схід – можливість заробити. У футбольному плані там не можна знайти розвитку. Ребров – молодий спеціаліст, якому думати тільки про гроші ще не варто. Крім того, всі здобутки із "Ференцварошом" будуть забуті. Потім знову потрібно буде робити два кроки назад, щоб почати працювати у Європі.

Таким же виглядає варіант із роботою в "Кайраті". Чемпіонат Казахстану навряд чи щось дасть нове Реброву у плані тренерської роботи.

Залишається тільки чемпіонат Туреччини із "Фенербахче". Клуб зі Стамбула пошуках наставника. Ребров - один із головних претендентів. Українець має досвід виступів за команду в ролі гравця.

В турецькому футболі щось прогнозувати вкрай важко. Часу на побудову команди ніхто не дасть

Турецькі реалії зараз такі, що клуби відмовилися від практики запрошення відомих футболістів із Європи. Збиті льотчики, місцеві гравці та другорядні легіонери – все, чим може похвалитися місцева ліга. Відразу 4-5 клубів претендують на чемпіонство. У кожному матчі можна втрачати очки. Тут можна бути успішним, але є ризики провалу. В турецькому футболі щось прогнозувати вкрай важко. Часу на побудову команди ніхто не дасть.

Крім того, "Фенербахче" не має великих фінансових можливостей. Реброву не куплять потрібних футболістів. Слід буде працювати з наявними під гарантії успішних виступів у чемпіонаті та виходу в єврокубки.

За три роки роботи в Угорщині Ребров зробив чималйй прогрес як тренер. Важливо правильно зробити наступний крок для подальшого розвитку. Поки жоден варіант не виглядає цікавим та перспективним для українського тренера.

Реброву прийшов час переходити зі статусу перспективного тренера в якісного спеціаліста. Варто спробувати підкоряти провідні чемпіонати. Можливо, це будуть не такі статусні клуби та тренер втратить за заробітках, але це шанс себе показати у сильних лігах.


Сергій Ребров в ролі гравця виступав за "Шахтар", "Динамо", "Тоттенгем", "Вест Гем", "Рубін" та "Фенербахче".

Тренерську кар'єру почав в молодіжних командах "Динамо". Був асистентом Олега Блохіна. З 2014 року очолив першу команду та здобув із киянами два чемпіонські титули.
Сезон 2017/18 провів в Саудівські Аравії із "Аль-Ахлі". Реброву вдалося виграти срібні нагороди місцевого чемпіонату та дійти до півфіналу місцевого аналога Ліги чемпіонів.
З 2018 року очолював "Ференцварош".

Зараз ви читаєте новину «Біля розбитого корита: що робити Реброву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі