неділя, 25 квітня 2021 21:00

Чому Луческу та "Динамо" ідеально підходять один одному

Чому Луческу та "Динамо" ідеально підходять один одному
Ігор Суркіс та Мірча Луческу. Фото: ФК "Динамо" Київ

Київське "Динамо" стало чемпіоном України вперше за 5 років. Головна заслуга у поверненні чемпіонського титулу належить наставнику команди Мірчі Луческу. Він зміг виграти "золото" із тими самими гравцями, які у минулих сезонах нічого не могли протиставити "Шахтарю". Крім того, динамівці вийшли в Лігу чемпіонів пройшовши сито кваліфікації.

"Динамо" давно був потрібен "новий Лобановський". Тренер який не тільки обмежиться виконанням своїх прямих обов'язків, але і стане головним у системі клубу. Луческу відповідає за всі питання, пов'язані із життєдіяльністю команди. Він головна фігура, без якої не ухвалюється жодного рішення. Сам вирішує всі трансфери команди. В "Динамо" перестали з'являтися другорядні легіонери, які не сильніш за місцевих гравців. Вдосконалюються побутові умови команди. На базі проводять реконструкцію тренувальних полів, розуміючи важливість цього процесу для сучасної команди. Постать Луческу закриває прорахунки та слабку роботу слабкого менеджменту клубу, який фактично привів до занепаду.

Має формуватися наступник, який у потрібний момент замінить Луческу, але не змінить загальний курс команди

Зараз київський клуб не може дозволити собі великі придбання. Тому потрібно робити ставку на молодь. Були побоювання, що Луческу не справиться із цим завданням. Але вийшло навпаки – цілий ряд молодих гравців досягли прогресу та стали ключовими гравцями команди. Зараз вже важко уявити захист без Іллі Забарного, середину поля без Миколи Шапаренка. Є прогрес в Олександра Сироти, Дениса Попова. В перспективі мають закріпитися в першій команді Руслан Нещерет, Назарій та Вікентій Волошини та Владислав Ванат. Йде капіталовкладення гравців. Футболісти які коштували мало, або про них мало хто знав, тепер оцінюються в серйозні гроші. Це теж заслуга саме Луческу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луческу відродив для "Динамо" Родрігеса

Румунський тренер може бути в системі координат, де він головний у системі клубу. Так у нього було в "Шахтарі", коли Луческу винайшов систему ставки на молодих бразильців та українських гравців у захисті. Власне через це Мірчу і прибрали із клубу. В "Зеніті" та збірній Туреччини Луческу просто був тренером. Всі важливі питання приймали без нього. Відповідно результату в цих командах не було.

Без Забарного та Шапаренка зараз неможливо уявити команду

Зараз Луческу знайшов свою команду, яка продовжила його футбольне життя. Мірча прекрасно знає українські реалії. Для "Динамо" став головною персоною. Приніс клубу не тільки результат, але і гроші за вихід в Лігу чемпіонів. Бачить перспективу у власній роботі, бо довіряє молодим. Луческу максимально мотивований скинути із чемпіонського трону "Шахтар" на багато років. Міжнародні матчі підкреслюють його кваліфікацію та залишаються в футбольному середовищі найвищого рівні. Ігор Суркіс має дати тренеру можливість кадрово посилити команду влітку. Бо сьогоднішній склад явно має свою межу. Не потрібно боятися можливих втрат Віктора Циганкова чи Віталія Миколенка. Головним в команді є тренер, а не гравці.

Як Луческу, так і Суркісу, подальша співпраця є максимально вигідою, поки 75-річний тренер фізично буде готовий працювати. При тому, має формуватися наступник, який у потрібний момент замінить Луческу, але не змінить загальний курс команди. Це може бути Олег Гусєв чи Огнен Вуковєвич, які перебувають в тренерському штабі.

Мірча Луческу очолив "Динамо" в липні 2020 року. Румунський тренер підписав контакт із киянами на два роки.

У поточному сезоні зміг виграти Суперкубок України, чемпіонат, вийти в фінал Кубка України та вивести команду в Лігу чемпіонів. В "Лізі Європи "Динамо" дійшло до 1/8 фіналу.

Зараз ви читаєте новину «Чому Луческу та "Динамо" ідеально підходять один одному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі