четвер, 21 грудня 2017 11:09

Американський спринтер здійснив диво на стометрівці

Американський спринтер здійснив диво на стометрівці
Хейс після Олімпіади став зловживати алкоголем і навіть відсидів 10 місяців у в'язниці. Фото: google.com.ua

21 грудня 1942 року народився Роберт Хейс – американський спринтер і чемпіон Олімпіади 1964 в бігу на 100 метрів та в естафеті 4 по 100 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гітлер відмовився вручати медаль чорношкірому атлету

Американські спринтери повернули собі найвищі нагороди Ігор після провалу на римській Олімпіаді. Тоді стометрівку виграв німець Армін Харі із новим олімпійським рекордом – 10,2. Феноменальний Армін, який найшвидше в світі реагував на постріл стартового пістолета, допоміг своїй команді перемогти і в естафеті. Того ж року він установив і новий світовий рекорд – 10 секунд рівно.

Німець приїхав на фінал Олімпіади-1964 в Токіо і став свідком того, як його рекорд замалим не впав. Темношкірий американець Боб Хейс був дуже високим і міцним. Зовні здавалося, що він біжить украй незграбно, однак це був настільки потужний спортсмен, що, здавалося, просто змітав усіх суперників зі свого шляху.

Боб прибіг на фініш першим із часом 9,90. Армін Харі мало не луснув із заздрощів. Однак невдовзі прийшла рятівна звістка – попутний вітер перевищував 5 метрів за секунду. Хейсу зарахували результат на рівні 10 секунд рівно.

Найближчий суперник відстав від нього на все ті ж три метри

А в естафеті Хейєс створив справжнє диво. Він біг четвертий – заключний етап. Коли товариші по команді передали йому естафетну паличку, найближчий із суперників випереджав Роберта на три метри. Роберт стартував п'ятим, а прибіг першим. Найближчий суперник відстав від нього на все ті ж три метри.

Після Олімпіади Хейс отримав 10 тисяч доларів винагороди й подався в американський футбол. Там грав добре й отримав прізвисько "Куля". Однак став зловживати алкоголем і навіть відсидів 10 місяців у в'язниці. Через пристрасть до спиртного й наркотиків не потрапив до Залу слави американського футболу. Помер 2002 у віці 60 років.

Зараз ви читаєте новину «Американський спринтер здійснив диво на стометрівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі