пʼятниця, 30 червня 2023 20:40

Звуження сфери застосування української є неприпустимим: мовний омбудсмен відреагував на законопроєкт про англійську

Звуження сфери застосування української є неприпустимим: мовний омбудсмен відреагував на законопроєкт про англійську
Кожен українець має право отримувати інформацію державною мовою, сказав Кремінь. Фото: Facebook-сторінка уповноваженого

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував внесений президентом законопроєкт "Про застосування англійської мови в Україні".

Звуження сфери застосування української мови є неприпустимим, оскільки порушує Конституцію і рішення Конституційного суду, сказав Кремінь.

"Будь-які зазіхання на юридичний статус української мови як державної на території України неприпустимі, оскільки порушують конституційний лад держави, загрожують національній безпеці та самому існуванню державності України", – сказав мовний омбудсмен.

Кремінь зауважив, що наразі не розуміє, чи зможе титрування повною мірою замінити дубляж. Адже кожен українець має право отримувати інформацію державною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови – не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Крім того, у Конституції написано, що громадяни не зобов'язані володіти іншою мовою, крім державної.

Тому відсутність дубляжу може стати порушенням прав українців, вважає омбудсмен.

"Не забуваймо, що у закладах загальної середньої освіти наші діти вивчають дві іноземні мови. Але це не означає, що застосування української мови в усіх сферах суспільного життя на території України може бути обмежене", – сказав Кремінь.

"Підкреслюю ще раз: є рішення КСУ і єдиною державною залишається українська", – заявив уповноважений.

28 червня в Верховній Раді зареєстрували президентський законопроєкт про застосування англійської мови в Україні. Документ визначає англійську як мову міжнародного спілкування в Україні, а також сприяє вивченню англійської громадянами України.

Законопроєкт передбачає збільшення частки фільмів мовою оригіналу, однак стрічки мають доповнити українськими субтитрами.

Зараз ви читаєте новину «Звуження сфери застосування української є неприпустимим: мовний омбудсмен відреагував на законопроєкт про англійську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі