неділя, 04 лютого 2024 04:30

"Зая, дорогуша, птєнчік - давно у минулому": як називати коханих українською

"Зая, дорогуша, птєнчік - давно у минулому": як називати коханих українською
Блогер розповів, як правильно називати своїх коханих українськими пестливими словами Фото: pinterest

Українська мова славиться своєю мелодійністю по всьому світу. Саме в ній є безліч пестливих слів, яких немає в інших мовах.

Українці часто в своїх звертаннях до коханих досі використовують суржик та кальку з російської.

Популяризатор української мови Андрій Шимановський на своїй сторінці у Instagram розповів, як красиво українською називати своїх коханих і назавжди забути про суржик.

"Час, коли ми казали "зая, дорогуша, птєчнік" давно в минулому. Краще буде "киця" аніж "кошечка". Або "серденько, либідонько, крихітко", - говорить Андрій Шимановський.

Ще варіанти, як називати пестливо своїх коханих:

сонечко, цьомчику, солоденька, ясочко, золотце, голубонько лисенятко, кралечко, ластівко, цукерочка, рибонько, пташечко, квіточко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жіночко" чи "пані": філологиня пояснила, як казати в Україні

"Але найголовніше: кохайтеся українською", - зауважив мовний блогер.

У коментарях шанувальники Шимановського назвали це лагідною українізацією і поділились своїми варіантами, як кличуть своїх рідних. Водночас наголосили, що немає нічого кращого, якщо кликати коханих по імені.

Ми вже звикли до творення так званих фемінітивів – назв жіночого роду за видом діяльності. Скажімо, продавчиня, соціологиня, чиновниця, боржниця, директорка.

Але от кажуть: директорша, лікарша, генеральша. Це фемінітиви з відтінком зневаги. З такими підступники суфіксами треба бути обережними. Суфікс -ш- позначає не професію. Директорша – це дружина директора, лікарша – дружина лікаря, генеральша – дружина генерала". На позначення професії чи посади треба використовувати суфікс -к(а): директорка, лікарка, генералка.

Зараз ви читаєте новину «"Зая, дорогуша, птєнчік - давно у минулому": як називати коханих українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі