пʼятниця, 07 вересня 2012 11:19

В Росії та Казахстані дивляться мультфільми українською

В Росії та Казахстані дивляться мультфільми українською
зображення: digital-tv.com.ua

На вихідні поїхав у Луганськ по справах. Спочатку думка була переночувати на вокзалі в кімнаті відпочинку, але на привокзальній площі підійшла якась жінка і зразу ж, як кажуть, взяла бика за рога.

– Вижу вы нє местный. И вам надо где-то переночевать. Здам комнату здесь недалеко і не дорого. У нас рядом две двухкомнатные.

– А звідки ви взяли, що не місцевий? – цікавлюся.

– Мєсні, тє голову в асфальт і десь біжать, – відповідає.

Стало цікаво, і я погодився на пропозицію. По дорозі розговорилися.

– Бачу, розумієте українську мову. Ви корінна луганчанка чи приїжджа?

– Мєсні ми, мєсні. Тут народилася, тут навчалася і замуж тут пошла.

З розмови вкотре пересвідчився, що якби було сприятливе середовище - луганці з легкістю користувалися б українською. На всякого роду застіллях вони залюбки співають українські пісні. Запам'яталася фраза: "Дєло не в тому, що у Луганську не люблять українськой мови. Но риба гніє завжди із голови".

Коли прийшли на квартиру, в сусідній кімнаті звучала чиста українська мова - хлопчик і дівчинка семи та п'яти років, онуки господині, сиділи перед екраном телевізора і дивилися мультфільми. Дівчинка ще й за ведмедиком із телевізора приспівувала: "Ой іду я лісом-лісом темним, та й нічого не боюся…"

Виявилося, в Луганську популярний "Піксель" - канал супутникового телебачення. На ньому цілими днями показують мультфільми, важко дітей від екрану відірвати.

Жінка розповіла, що в сусідів 2 тижні гостювали знайомі з Пермі. То їхні діти теж були захоплені мультиками українською мовою. Під кінець гостин навіть спілкуватися українським суржиком.

Мабуть, російськомовних дітей цікавлять не лише гарні мультфільми, а й незвична мова. Чим ще пояснити, що, як я потім з'ясував, цей канал дивляться в Росії, і навіть у Казахстані.

Зараз ви читаєте новину «В Росії та Казахстані дивляться мультфільми українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі