понеділок, 31 травня 2021 11:20

"Слуги" готують наступ на мовний закон

"Слуги" готують наступ на мовний закон
Норми мовного закону хочуть відкласти, наче б то через карантин. Фото: espreso.tv

Депутати від "Слуги народу" хочуть змінити закон про мову.

16 липня 2021 року набуває чинності частина шоста статті 23 закону про мову. Вона передбачає, що фільми в Україні демонструються українською мовою. 24 травня депутати від "Слуги народу" Микита Потураєв і Євгенія Кравчук, а 28 травня Олександр Савченко зареєстрували законопроєкти, які відкладають цю норму, повідомляє "Мова об'єднує".

Вони заявили, що демонструвати фільми українською заважає пандемія.

"Русифікаторські проєкти планують форсовано додати до порядку денного вже на найближчому засіданні парламенту, 1 червня. І це лише перший складник системної атаки влади на закон про мову. Другим складником є анонсоване "слугами народу" скасування вимоги до всеукраїнських газет і журналів мати з 16 січня 2022 року україномовну версію. Третьою – кулуарне переписування законопроєкту "Про медіа", яке руйнує домовленості про збереження в цьому проєкті норм, що захищають український медіапростір від русифікації, закріплені у висновку гуманітарного комітету від 14 липня 2020 року", - ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи готові українські видавництва виконувати мовний закон

У спільноті обіцяють зробити все можливе, щоб цей законопроєкт ніколи не ухвалили.

Кабінет міністрів схвалив концепцію Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя до 2030 року. Її розробили на замовлення міністерства культури.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги" готують наступ на мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі