вівторок, 10 серпня 2021 17:38

Саакашвілі звинуватив Національну комісію зі стандартів української мови в корупції

Саакашвілі звинуватив Національну комісію зі стандартів української мови в корупції
Саакашвілі заявив, що Нацкомісія бере хабарі за сертифікати. Фото: РБК-Україна

Голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі звинуватив Національну комісію зі стандартів української мови в корупції.

"Часто бачу підступних негідників, які, одягнувши вишиванку, палко розповідають про любов до батьківщини, одночасно грабуючи країну й українців. Я ніколи не думав, що дійде до державного рівня. А даремно. Дійшло. Не так давно в Україні створили Національну комісію зі стандартів державної мови. А зовсім нещодавно вирішили, що вона має перевіряти рівень знання державної мови всіх, хто хоче працювати на державній службі. Але вихід є. Як і в кожному першому держоргані, можна прискорити процес за невелику винагороду. Ціни стрибають від $200 до $2 тис. залежно від терміновості розв'язання питання й апетитів чиновників", - написав він у Facebook.

Саакашвілі закликав прем'єр-міністра й міністра освіти звернути увагу.

Нацкомісія відповіла, що вже звернулася до правоохоронних органів щодо звинувачень у корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іспит на рівень знання державної мови змінили

"Публічний розгляд цієї ситуації є важливим, оскільки будь-які звинувачення в неправомірних діях мають бути підкріплені фактами й доказами. Європейська практика визначає простий і конкретний шлях: якщо особі стало відомо про порушення законодавства, необхідно звертатися до правоохоронних органів із заявою про кримінальне правопорушення. Саме так має вчинити кожен свідомий громадянин!" - заявили в пресслужбі комісії.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набув чинності 16 липня 2019 року. Підтвердив норму Конституції про єдину державну мову в Україні. Її зобов'язаний знати кожен громадянин. "За" проголосували 278 народних депутатів. Ще двоє парламентарів повідомили, що їхні картки не спрацювали. Конституційний суд 15 липня визнав закон конституційним.

19 липня в Україні вперше чиновники й претенденти на громадянство склали іспит із державної мови. Для перевіряння робіт і встановлення рівня знання державної мови виділять 15 календарних днів. Екзаменаційні майданчики облаштували в Києві, Чернігові, Полтаві, Вінниці, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Миколаєві, Рубіжному.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі звинуватив Національну комісію зі стандартів української мови в корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі