пʼятниця, 08 листопада 2019 23:32

Розповіли, як змінилося ставлення українців до мови за рік

Розповіли, як змінилося ставлення українців до мови за рік
Дослідили мовну ситуацію в Україні. Фото: Укрінформ

Українська мова домінує в освіті, кінопрокаті, книговиданні та радіо, але здає позиції на телебаченні й у сфері послуг.

Про це свідчать дані огляду "Становище української мови в Україні в 2019 році", повідомляє "Простір свободи".

Російська мова повертається на телебачення та в сферу послуг. Внаслідок тиску російської мови значна частина українців не спілкується українською мовою, навіть вважаючи її рідною. Але більшість українців підтримує закон про державну мову і політику захисту української мови в публічному просторі.

46% українців спілкуються удома завжди або переважно українською, 28% - російською мовою. 66% громадян України вважають, що українська має бути єдиною державною мовою.

Більшість українців підтримує зростання частки української мови на телебаченні, але частка української мови у прайм-тайм провідних телеканалів за рік зменшилася з 64% до 40%, а російської – зросла з 7 до 27%. Решту часу займають двомовні російсько-українські програми.

56% всіх пісень в загальнонаціональних радіостанціях україномовні. 90% часу радіопрограми ведуться українською мовою. Обидва показники перевищують встановлені законом квоти.

Частка школярів, що здобувають освіту з українською мовою, за рік зросла з 91 до 92%, а частка першокласників – з 95 до 96%. Вперше в історії України в Донецькій обл. навчається більше першокласників українською мовою, ніж у Львівській. В 7 областях України українською мовою навчаються 100% першокласників.

З 374 фільмів, що вийшли цього року в кінопрокат 47 зняті в оригіналі українською мовою, 194 дубльовані, а 152 – озвучені з іноземної мови на українську, 78 фільмів мають українські субтитри. У 89% випадків фільми в кінотеатрах демонструються з українською як мовою оригіналу чи дубляжу, в решті випадків – озвучені або субтитровані українською.

33% газет видаються українською мовою. Число книг українською мовою зростає як в абсолютному, так і у відносному вимірах і становить 85% від сукупного тиражу виданих в Україні книг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді відреагували на критику щодо невиконання мовного закону

У 26 містах (усі обласні центри, крім окупованих, а також Кривий Ріг, Маріуполь, Краматорськ та Сєверодонецьк) лише 37% закладів харчування мають українську вивіску, лише в 75% є меню українською і тільки в 51% закладів персонал обслуговує україномовних клієнтів українською мовою. Ці показники гірші за минулорічні.

На транспорті в обслуговуванні пасажирів часто використовується російська мова. У 20 містах 37% персоналу транспорту російськомовні, працівники кас та довідкових служб автовокзалів у 40% випадків використовують російську мову в обслуговуванні україномовних клієнтів. Російська мова присутня в 11% звукових оголошень на автовокзалах та в 10% табличок на міжміських автобусах.

Делегація Європейської комісії "За демократію через право" - Венеціанська комісія приїхала в Україну. Вона вивчатиме шляхи впровадження закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Висновок про те, чи дотримується Україна європейських правових стандартів, опублікують у грудні.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як змінилося ставлення українців до мови за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі