понеділок, 09 жовтня 2017 12:33

Рада Європи оголосила про термінові дебати з українського мовного питання

Рада Європи оголосила про термінові дебати з українського мовного питання
Угорщина запропонувала провести дебати. Фото: unimedia.info

Парламентська асамблея Ради Європи на осінній сесії проведе дебати щодо мовної статті українського закону "Про освіту".

Рішення ухвалило бюро ПАРЄ 9 жовтня.

Ініціатор дебатів - Угорщина, повідомляє infa.ua.

Асамблея обирала з трьох тем для дебатів: порушення прав людини в М'янмі, заворушення у Каталонії та конфлікт навколо українського мовного питання. Відмовилися обговорювати Каталонію, щоб не розпалювати конфлікт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина та Румунія "об'єдналися" проти українського закону про освіту

Українську тему схвалили не відразу. Голоси розділилися навпіл. Противники розгляду вважали, що потрібно дочекатися висновку Венеціанської комісії. З другого разу рішення затвердили з мінімальною перевагою.

Відповідну резолюцію ПАРЄ розглядатиме в 12 жовтня.

Невідомо, хто буде призначений доповідачем.

5 вересня народні депутати 255-ма голосами підтримали освітню реформу. 28 вересня закон "Про освіту" набув чинності. Він передбачає, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову у молодших класах, а із середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія, Росія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин. При цьому в Угорщині, до прикладу, українською мовою викладають лише в одному ліцеї.

Зараз ви читаєте новину «Рада Європи оголосила про термінові дебати з українського мовного питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі