четвер, 18 квітня 2019 12:53

Питання мови не можна виносити за дужки — Жадан

Питання мови не можна виносити за дужки — Жадан
Письменник Сергій Жадан закликав не нехтувати питанням мови. Фото: Укрінформ

Письменник Сергій Жадан вважає, що питання мови та території мають відношення до ідентичності та стратегічного розвитку країни.

Спроби винести ці питання "за дужки" несуть потенційну загрозу, сказав він у інтерв'ю Укрінформу.

"Ці слова, на мою думку, і є прямий сигнал, що буде протистояння і розкол. Якщо для цього кандидата питання мови чи території є непринциповими, такими, що їх можна винести за дужки. Для багатьох українців це питання, значення яких важко переоцінити", — пояснив Жадан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швидко і легко — запустили курс української для російськомовних

Письменник розповів, що серед його знайомих багато російськомовних українців. Для них українська мова є єдиною державною, і вони розуміють важливість проблеми.

"Сама трактовка, що можна винести "за дужки" мову, мені здається доволі популістською заявою, яка несе у собі потенційну загрозу", — зазначив письменник.

Попередні спроби проігнорувати мовні питання завершувалися суспільними виступами, нагадав Жадан.

У штабі кандидата у президенти Володимира Зеленського розповіли про ставлення до мовного закону.

"Питання мови порушують перед виборами, от у чому проблема. Насправді усе, що може роз'єднувати українців: віра, мова, територія, якісь історичні лідери — потрібно винести за дужки, принаймні, доти, доки не закінчимо війну", — заявив головний політтехнолог і спікер штабу кандидата Дмитро Разумков.

Зараз ви читаєте новину «Питання мови не можна виносити за дужки — Жадан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі