понеділок, 01 квітня 2019 17:27

У штабі Зеленського прокоментували роботу над мовним законом

У штабі Зеленського прокоментували роботу над мовним законом
У Зеленського законопроект не вивчали. Фото: Depo.ua

У штабі кандидата в президенти Володимира Зеленського розповіли про ставлення до мовного закону.

"Питання мови порушують перед виборами, от у чому проблема. Насправді, усе, що може роз'єднувати українців: віра, мова, територія, якісь історичні лідери - потрібно винести за дужки, принаймні доти, доки ми не закінчимо війну", - заявив у коментарі виданню "Тиждень" головний політтехнолог та спікер штабу кандидата Дмитро Разумков.

Єдиною державною мовою він вважає українську.

"Інших альтернатив не може бути. Це записано у Конституції та абсолютно правильно. Якщо казати про популяризацію української, то це слід робити, і це робиться сьогодні, насправді. Зазвичай, нормальні держави ідуть шляхом "пряника": створення пільгових умов оподаткування на продукти, які виходять українською, створення інших умов.

Якщо ми кажемо про друковану продукцію, то змушувати випускати її певною мовою - це вплив на бізнес. Десь читають українською, а десь, за всієї поваги, ні. З російською така ж історія. Треба підходити зважено і популяризувати за допомогою економіки. Так за 5-10 років ми абсолютно підемо від цієї проблеми. Глобально, її і сьогодні немає. Хлопці на фронті, на Сході розмовляють різними мовами. Не лише українською і російською. Хтось грузинською, а хтось англійською. Патріотизм не виміряти мовою", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є 2 варіанти - що буде з мовним законом

У Зеленського хочуть розібратися з мовним законом, а тоді вже визначатися з підтримкою.

"Була дуже гаряча виборча кампанія, щоб вникнути у суть. Більше грунтуюся на словах журналістів, але вони часто подають кожен зі своїми відтінками. Повторюю, популяризація мови необхідна, але застосування жорстких механізмів більш пов'язано з виборчою кампанією, ніж з проблемами у суспільстві. Якщо була така потреба ухвалити цей закон, то це слід було робити у 2015-му, щоб сьогодні ніхто вже не відкривав рота і не казав, що це пов'язано з виборами", - наголосив Разумков.

Шоумен Володимир Зеленський тримає лідерство у першому турі виборів президента України. Такий результат оприлюднила ЦВК за результатом підрахунку 85.14% голосів.

Зараз ви читаєте новину «У штабі Зеленського прокоментували роботу над мовним законом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі