середа, 08 листопада 2017 17:34

Першокурсника зацькували за українську мову

Першокурсника зацькували за українську мову
У Харкові викладачі відмовляються читати лекції українською. Фото: 112

Студент підготовчих курсів Харківського національного медичного університету Артем розповів, що у ВУЗі викладачі не хочуть вживати українську мову.

"Патамушта на украінскам і на 20% нєльзя так обясніть інформацію", пояснювали вони, розповідає журналіст Ярослав Попович у своєму блозі на uainfo.org.

Артем наголосив, що ЗНО буде здавати українською.

"Как жє ви сабіраєтєсь учітца в нашем унєвєрсітєтє, єслі ви нє знаєтє рузкага язика?", "Тут пачті всє чітают і будут чітать на рузкам! Ета Харькав!". "А єслі у вас будут в групє студєнти с Донєцкай і Луганскай області, то как бить с німі – ви же знаєтє іхнєє атношеніє к українскаму язику", - відповідали викладачі.

"Чи маю я право (змогу) отримувати інформацію у державному виші державною мовою?" - написав він у заяві на дні відкритих дверей.

Йому відповіли, що навчання має проводитись державною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обласний центр відмовляється від російської у школах

Потім російськомовний секретар приймальної комісії зробила йому зауваження. Наче потрібно відповідати мовою співбесідника.

"А як же наші російськомовні харків'яни? Ви б не хотіли поїхати навчатися у Полтаву?" - відповіла вона, перейшовши на українську.

Ректор заявив, що навчання має вестися державною мовою. Відповідальна за навчальну роботу кафедри гістології, цитології та ембріології медичного факультету Деєва Т.Б. виступила проти.

"Чи можна читати лекцію українською мовою? Наш ректор Лісовий В.М. запевнив, що всі заняття будуть українською мовою!"- запитав у неї Артем.

"Я буду чітать на рускам. Ета проявлєніє нєуваженія к маєму прєдмєту, а впєрєді екзамен", - відповіла вона.

У деканаті заявили, що Деєва приїхала з Росії і вчити українську не буде.

"Я хочу відмовитися офіційно від її лекцій, тому що вона мене переслідує на мовному та етнічному грунті, а також погрожує мені", - сказав Артем у деканаті.

Лектора змінили. Інші студенти вимагають читати лекції російською. Кричать "Давай на русском!", коли лектор переходить на українську.

Артем переконаний, що цих студентів підбурили.

"Російськомовні студенти відразу показують неприховану агресію, а в україномовних чомусь спрацьовує комплекс меншовартості та неповноцінності і вони мовчать та вважають, що можна підлаштуватися. Малороси…Є студенти, що підтримують українську мову та в більшості випадків чомусь тільки у приватних розмовах", - каже він.

Викладачі кажуть, що перейдуть на українську, лише коли хтось зайде. Щоб ніхто не поскаржився.

У ректора переконують, що всі лекції мають вестися українською.

В супермаркеті "Колібріс" міста Трускавець Львівської області продавчиня відмовилася обслуговувати покупця українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Першокурсника зацькували за українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі