вівторок, 26 червня 2018 16:36

Ніцой розкрила плани Угорщини щодо української мови

Ніцой розкрила плани Угорщини щодо української мови
"Українська влада погодиться на вимоги Угорщини в освіті, які раніше виглядали неприйнятними для українців, і "героїчно" відстоїть основне - державність української мови на Закарпатті" - письменниця. Фото: glavcom.ua

Влада захищає українську мову лише на словах, а на ділі заганяє її в рамки, вважає письменниця Лариса Ніцой.

"Ухвалює рамковий закон про освіту і виписує мовну статтю так, що навчання стає шкідливим. Потім під тиском українців змінює статтю. Але знову так, що в інших "підрамкових" Законах можна крутити мовними нормами в школах, як хочеш. Обіцяючи Україні плавний перехід меншин на українську мову в старших класах, загубили обіцяний перехід на українську мову в наступних законопроектах. Він уже не передбачається", - пише вона у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фемінітиви притаманні українській мові, це не якесь нове явище - мовознавиця

Додає, що з цієї ж причини влада пристає на всі пропозиції угорців.

"Угорці сказали, що ніякого переходу на українську мову в угорських школах не буде – і наша влада пішла на поступки. Записала в новому проекті закону про середню освіту норму, де немає ні поступового, ні якогось іншого переходу меншин на українську мову. Угорці сказали, щоб ми відклали втілення закону про освіту в життя на п`ять років. Тоді щось та зміниться – і українська влада знову виконує бажання Угорщини, Гройсман подає до ради проект про відтермінування Закону про освіту на 5 років.

Щоб задобрити угорців, закуповує на понад 100 млн грн інтерактивні дошки для українських шкіл. Байдуже, що їхнє програмне забезпечення не підходить українцям. Байдуже, що угорці й далі ковпашать українську мову", - додає Ніцой.

Напередодні міністерка освіти Лілія Гриневич розповіла, про що домовилися з Угорщиною і яку модель впроваджуватимуть для вивчення державної мови.

Зараз ви читаєте новину «Ніцой розкрила плани Угорщини щодо української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі