пʼятниця, 06 листопада 2020 09:31

Найбільший український флешмоб - яким буде ювілейний радіодиктант
8

Щороку 9 листопада в День української мови та писемності тисячі українців беруть участь у флешмобі - пишуть Радіодиктант національної єдності. Так відбувається 20 років поспіль. Радіодиктант - не просто перевірка знань. Це свято національного масштабу. Як відбуватиметься цього року, ми розпитали керівника проєкту, ведучого "Українського радіо" Дмитра Хоркіна, 34 роки.

Автор: Анастасія Мантач
  Дмитро Хоркін: "Диктант - це можливість удосконалити своє володіння українською. Ми будемо раді бачити, якщо в цьому році диктант писатимуть працівники торгівлі, ресторанної та готельної сфери, таксисти, які, до речі, є активними слухачами радіо"
Дмитро Хоркін: "Диктант - це можливість удосконалити своє володіння українською. Ми будемо раді бачити, якщо в цьому році диктант писатимуть працівники торгівлі, ресторанної та готельної сфери, таксисти, які, до речі, є активними слухачами радіо"

Як виник формат радіодиктанту і традиція писати його щороку?

Традиція радіодиктантів, які популяризують національні мови, з'явилася в Європі. У Франції є Dictée Géante - великий диктант від суспільного Radio France, який транслюють на радіо й у соцмережах. В Німеччині є диктант "Франкфурт пише". У Нідерландах диктант транслює перший канал національного радіо NPO Radio. Така ж традиція є в Китаї, Естонії, Литві, Іспанії, Ливані.

У кожного радіодиктанту свій акцент: у Китаї - це каліграфія, тобто мистецтво правопису. LRT - литовське радіо і телебачення - акцентуються на освіті у школах.

Український радіодиктант об'єднує всіх - охоплюємо максимально широку аудиторію. Немає обмежень ні за віком, ні за професією, ні за місцем проживання - за 20 років його писали у всіх 6 частинах світу.

"Українське радіо" називають носієм еталонної української мови. Із 1924 року працює з україномовними дикторами в ефірі. Сьогодні канали Суспільного радіо очолюють рейтинг виконання мовних квот.

Наші слухачі знають, що в радіоефірі "Українського радіо" сюжети, в яких говорять російською мовою, - перекладені і продубльовані. Це для нас принципово.

Що вам запам'яталося у радіодиктантах?

Торік один із диктантів, в якому не було жодної помилки, був підписаний студентом коледжу, який надсилав листи від усього закладу. Побачивши своє прізвище у переліку переможців, зізнався, що роботу писала його викладачка.

Черкащанин мав пасти череду в селі, то почепив приймач на гілку і писав диктант серед поля. Потім удома переніс на чистовик і надіслав на радіо.

Чим відрізнятиметься ювілейний 20-й радіодиктант?

Радіодиктант-2020 відбудеться традиційно до Дня української мови та писемності. Проводити його допоможуть троє відомих українців, найкращі у своїй справі.

Ми шукали людину, яка бездоганно володіє мовою і подачею матеріалу, має філігранну дикцію, приємний тембр, упізнаваний голос і зовнішність. Після кількох кастингів обрали актрису Римму Зюбіну. Упродовж двох сезонів вона наша провідна актриса радіодрами на UA: Радіо Культура.

Радіодрама - жанр, де актори півтонами голосу передають смисли твору, настрої, динаміку сюжету й інтонації персонажів. Її за звичкою називають "театром перед мікрофоном" - немає ні одягу, ні гриму, ні зачісок, ні сценографії, яка все це підкреслює, є тільки голос. Тембр, інтонація, логіка мовлення, тонкі-тонкі, на частку секунди, емоції та інтонаційні моменти, які змушують слухача вірити герою чи героїні. Римма Зюбіна у цьому талановита.

Авторський текст готує письменник, видавець, лауреат Шевченківської премії Іван Малкович.

Читання диктантів - це розділ методики викладання, педагогічної науки. Із методологією допоможе мовознавиця Лариса Масенко, доктор філологічних наук, співробітниця профільного наукового інституту і професорка Києво-Могилянської академії.

Диктант - це можливість удосконалити своє володіння українською. Ми будемо раді бачити, якщо в цьому році диктант писатимуть працівники торгівлі, ресторанної та готельної сфери, таксисти, які, до речі, є активними слухачами радіо (із 16 січня наступного року сфера обслуговування повинна стовідсотково користуватися державною мовою, за законом. - Gazeta.ua).

Автор: Анастасія Мантач
  Люди з вадами зору пишуть радіодиктант шрифтом Брайля у Комунальній реабілітаційній установі “Київський центр незрячих”
Люди з вадами зору пишуть радіодиктант шрифтом Брайля у Комунальній реабілітаційній установі “Київський центр незрячих”

Хто перевірятиме роботи?

У нас є група науковців та викладачів провідних українських вузів та закладів середньої освіти.

Оприлюднюватимуться результати лише тих людей, які не зробили жодної помилки, за їхньою згодою. Для решти учасників це можливість поспілкуватися із однодумцями, взяти участь у наймасштабнішому українському флешмобі та зробити свою українську кращою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсіонерка вивчила українську і написала радіодиктант без помилок

Хто з відомих українців братиме участь?

Актори, зірки телебачення і кіно, співаки, футболісти, політики вже отримали запрошення. З урахуванням епідеміологічної ситуації ми змушені скоротити кількість медійних осіб, які фізично писатимуть диктант у Національній бібліотеці імені Вернадського в Києві.

Тут у шахматній розсадці, із масками та рукавичками, зберуться не більше 30 осіб у найбільшій читальній залі. Вже підтвердили свою участь співак Олександр Балабанов, актори Сергій Калантай та Наталія Сумська, переможці національного відбору до Євробачення гурт Go_A.

Чи варто писати радіодиктант людям, котрі не знають українську досконало?

Якщо ви переходите на українську, не треба соромитися тієї тимчасово перехідної якості. Багато людей знічується, коли недосконало володіють нею, їм не хочеться псувати мову, і вони обмежують її використання. А потрібно переходити. Для цього є багато інструментів - слухати україномовні радіоканали, читати україномовні видання, дивитися україномовні передачі, серіали, фільми - сукупно ці засоби допоможуть вільно оволодіти мовою чи вдосконалити знання.

Автор: Анастасія Мантач
  Гурт YUKO бере участь у написанні Радіодиктанту національної єдності
Гурт YUKO бере участь у написанні Радіодиктанту національної єдності

Мешканці окупованих територій України беруть участь в акції?

Звісно. Торік ми довго чекали одного листа. Радіослухачка зателефонувала на радіо, що вона з окупованої території, а Укрпошта там не працює. Треба через якогось посильного, знайомого, які перетинатимуть лінію розмежування, щоб передати цей лист.

2014 року я вів передачу "Донбас:UA" на "Українському радіо". 9 листопада був дзвінок радіослухачки. Повідомляла, що писала цей диктант з радіоприймача на батарейках, тому що перед цим бомбили її місто й електрики не було. Жінка передала лист зі знайомими і його надіслали вже із підконтрольної території.

На яку тему буде завдання цього року?

Радіодиктант буде присвячений читанню. Частково стосується складних проблем, які іноді нас лякають. Але при розважливішому погляді можна зрозуміти, що все не так однозначно загрозливо, як іноді нам здається.

Де можна слухати диктант?

На UA:Українське радіо і UA:Культура. Колеги із сім'ї Суспільного транслюватимуть по телебаченню - в ефірі Суспільної студії на UA:Перший, звідки диктант начитуватиме Римма Зюбіна.

Онлайн радіодиктант національної єдності можна буде почути і побачити на наших сторінках у Facebook та YouTube.

Регіональні телеканали Суспільного також транслюватимуть його. А ще є можливість завантажити мобільний додаток suspilne.radio і чути нас за допомогою мобільного телефона.

Диктант пишуть на всіх континентах: як це можливо технічно? Як учасники відправляють роботи, адже є різниця у часі.

Ми це продумали. Після прочитання радіодиктанту 9 листопада для надсилання залишатиметься астрономічна доба, 24 години, щоб написати роботу. На сайті ukr.radio і на каналі в YouTube буде запис диктанту. Його можна буде дописати у зручний час.

11 листопада об 11:00 ми оприлюднимо повний текст. Перевірятимуть роботи впродовж двох місяців, після чого ми оголосимо результати і нагородимо людей, які напишуть без помилок.

Написаний диктант можна буде сфотографувати і надіслати за допомогою спеціальної електронної форми.

Ми враховали складну епідеміологічну ситуацію. Тому паперовий лист можна надіслати наступного дня. Важливо, щоб поштовий штамп був за 10 листопада. Адреса: "Українське радіо," 26, Хрещатик, Київ, 01001, Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що переглянути, аби писати більш грамотніше

Наскільки такі акції популяризують українську мову?

Я народився і виріс у місті Торез Донецької області. Сам попросився в україномовний клас школи. В моєму дитинстві завжди грало "Українське радіо", ми родиною, слухали "Хіт-парад 12-2" на радіо "Промінь". Я знав популярні українські пісні, слухав програми. Україномовні медіа сприяють можливості говорити і думати українською. Мені це допомогло.

Автор: Анастасія Мантач
  Влад Яма ділиться враженнями від написання диктанту
Влад Яма ділиться враженнями від написання диктанту

Яку роль відіграє радіо в житті українця сьогодні?

Моя докарантинна поїздка в Рим на щорічну конференцію Європейської мовної спілки для керівників світових радіостанцій запам'яталася гаслом: "Радіо в автомобільну еру". Люди в машинах, особливо під час заторів слухають радіо. Пасажири у громадському транспорті слухають радіо. Воно - всюдисуще. У маршрутці, в кав'ярнях, на ринках, вулицях міст. Тому радіо залишається і розвивається.

І ще радіо - це простота у надзвичайних ситуаціях. Останні три з половиною роки я для себе ставлю крапочки на мапі, де відбулися події, що назавжди змінили наш світ. Вибухи снарядів в Ічні, трагедія в Чугуєві, ситуація із заручниками в Луцьку, вибухи снарядів у Калинівці Вінницької області. У надзвичайних ситуаціях радіо було швидшим технологічно. Наш кореспондент телефоном включається в ефір, редактори зв'язуються зі свідком - і він дає коментар.

Як написати радіодиктант національної єдності

Понеділок, 9 листопада. Початок о 9:00.

1. Приготуйте аркуш і ручку.

2. Увімкніть:

- радіо - UA: Українське радіо, UA: Радіо Культура

- телебачення - UA: Перший, UA: Культура, регіональне суспільне телебачення

- Інтернет - YouTube-канал "Українського радіо", сторінки у соцмережах

3. Уважно слухайте вказівки ведучих.

4. Пишіть диктант розбірливо - не поспішайте.

5. Перевіряйте написане - у вас буде можливість це робити.

6. Вкладіть аркуш у конверт та відправте поштою за адресою: 26, Хрещатик, Київ, 01001, Україна, або - як фото в електронному вигляді на пошту [email protected].

7. Прізвища переможців будуть оголошені незабаром.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший український флешмоб - яким буде ювілейний радіодиктант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі