середа, 08 листопада 2023 05:10

Мовний омбудсмен назвав позитивну тенденцію

Мовний омбудсмен назвав позитивну тенденцію
Української мови стало більше, сказав Тарас Кремінь. Фото: censor.net

Все більше громадян спілкуються українською, а кількість порушень мовного закону серед чиновників і депутатів стала мінімальною.

Про це сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в інтерв'ю "Суспільне".

З липня минулого року запрацювали штрафи за порушення мовного законодавства, нагадав Кремінь.

"Але суть у тому, що злісних порушників у нас майже немає. Їх критично мало, і це досить позитивно", - сказав уповноважений.

"Значно більша кількість громадян спілкуються українською у визначених законом сферах. Якщо раніше це стосувалося порушень чиновників, депутатів, когось із керівників державних, комунальних установ, то сьогодні ця кількість мінімальна. І стосується вона здебільшого сфери обслуговування та інтернет-простору, тобто інтернет-сторінок, інтернет-магазинів", - розповів Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови - не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Української мови стало більше у школі і серед студентів, сказав омбудсмен.

"Я бачу, що української стало більше в школі, університетському середовищі, серед молоді, і відзеркаленням того є соціальні мережі, інтернет-представництва, спілкування на вулиці", - сказав Кремінь.

Також уповноважений розповів, як повідомити про порушення закону про мову.

Кожне зі звернень чи воно надійшло електронною поштою, чи звичайною, потребує відповідної доказової бази, сказав.

"Якщо ви помітили порушення у сфері зовнішньої реклами й вивіска виконана не державною мовою - надішліть нам фотографію. Якщо це стосується спілкування у сфері обслуговування надішліть нам повідомлення текстове. Якщо є можливість відео, ми звичайно проведемо відповідні заходи державного контролю, здійснимо перевірку", - пояснив.

По кожному з таких випадків уповноважений приймає рішення. Це може бути попередження або штраф.

"Мінімальний штраф, який можна отримати за порушення мовного закону - це від 300 до 400 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Це 3400 гривень", - сказав Кремінь.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" запрацював чотири роки тому. Мовний омбудсмен назвав важливі зміни із впровадженням норм закону.

Працівники закладів освіти всіх форм власності зобов'язані володіти українською, повідомило Міністерство освіти і науки.

Зараз ви читаєте новину «Мовний омбудсмен назвав позитивну тенденцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі