вівторок, 15 серпня 2017 15:23

Чиновників потрібно штрафувати за використання неукраїнської мови в публічній сфері - активіст

Чиновників потрібно штрафувати за використання неукраїнської мови в публічній сфері - активіст
Активіст Сергій Оснач вважає, що за вживання іноземної мови чиновників слід штрафувати. Фото: "Моя планета"

В Україні потрібно передбачити покарання за використання чиновниками недержавної мови в офіційній сфері.

"Такі санкції є у країнах Балтії, де борються зі зросійщенням, штучно накинутим їм за час радянської окупації. Аналогічні заходи впливу ми, представники громадських організацій, пропонуємо у законопроекті "Про державну мову". Зокрема, вимагаємо запровадити суворі штрафи за порушення мовного законодавства (наприклад, за те, коли недержавну мову використовують у тих сферах, де належить використовувати державну). Наполягаємо створити Центр української мови та інститут уповноважених із захисту державної мови. Це поширена європейська практика, коли функціонують мовні інспекції", - каже активіст руху "Відсіч" Сергій Оснач у "Експрес".

Соціологічні дослідження свідчать, що українці не проти впровадження української мови у ЗМІ та держслужбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сєвєродонецьк і Маріуполь слід перейменувати" - філолог

"Україні конче потрібно забезпечити належне застосування української мови. Зрозуміло, ми не можемо впливати на приватне спілкування людей. Але в суспільно важливих сферах держава може і мусить чинити вплив, щоб захистити культурно-інформаційний простір й українську ідентичність. Адже, втрачаючи мову, людина втрачає ідентичність, у неї змінюються політичні погляди. З тих-таки соціологічних досліджень відомо, що є серйозні розбіжності у поглядах щодо питань Голодомору чи вступу до НАТО серед українськомовних та російськомовних громадян. Пам'ятаймо: громадяни, нелояльні до своєї мови, ніколи не будуть лояльні й до самої України, адже мова - її суть", - каже Оснач.

Концерти проросійських виконавців в Україні є провокаціями. Антиукраїнські сили намагаються довести, що українці не впливають на ситуацію.

"Чому такі концерти планують в Одесі? Тому що там чимало громадян з проросійськими настроями. Однак їх аж ніяк не більшість. Думаю, місцеві продемонструють, що концерти Лободи на четвертому році війни абсолютно неприйнятні в українських містах", - підсумував активіст.

Ветеран АТО та засновник проекту Pizza Veterano Леонід Остальцев вважає, що українську мову потрібно законодавчо захищати, але не змушувати використовувати її.

Зараз ви читаєте новину «Чиновників потрібно штрафувати за використання неукраїнської мови в публічній сфері - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі