вівторок, 07 липня 2020 16:15

Без нього не подолаємо русифікацію - філолог прокоментувала розгляд мовного закону в суді

Без нього не подолаємо русифікацію - філолог прокоментувала розгляд мовного закону в суді
Колишні "регіонали" заявляють, що закон спрямований на дискримінацію російської мови. Фото https://www.facebook.com/petroporoshenko

7 липня Конституційний суд України почав розглядати справу щодо конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Проти нього виступають колишні "регіонали".

"Вони наражаються на великий конфлікт. Закон про мову слід було прийняти ще у 1990 роках. Ми й так запізнилися, що ухвалили тільки торік. Позивачі цього не цінують і хочуть не лише скасування мовного закону, а й взагалі – державності. Грають на користь Кремля. Та в країні сильна група захисників мови", - коментує Gazeta.ua професорка кафедри української мови Національного університету "Києво-Могилянська академія" Лариса Масенко.

Мовознавиця вважає, що Конституційний суд ухвалить рішення на користь мовного закону.

"Є надія, що суд не допустить скасування закону про мову. Добре, що справу веде суддя-доповідач Сергій Головатий – сильний юрист. Проте навіть після позитивного рішення ексрегіонали не заспокояться. Та й не тільки вони – серед більшості є багато "слуг", яким не всі норми і пункти мовного закону до вподоби", - додає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Конституційному суді розглядають закон про українську мову. Онлайн-трансляція

Один із сучасних викликів захисту мови – подолання русифікації великих міст.

"У столиці молодь була двомовна – легко переходила з російської на українську і навпаки. Після Революції гідності більшість почала розмовляти виключно українською. Подолаємо русифікацію, якщо українську мову будемо чути у сфері послуг, зі сцени, в навчальних закладах. Саме для цього потрібен мовний закон", - вважає Масенко.

25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". "За" проголосували 279 народних депутатів. 38 парламентарів виступили проти, серед них — уся фракція "Опозиційного блоку".

Президент Петро Порошенко підписав закон 15 травня. Він набув чинності 16 липня 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Без нього не подолаємо русифікацію - філолог прокоментувала розгляд мовного закону в суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі