неділя, 29 січня 2017 14:05

Як обрати праску - поради фахівця

Як обрати праску - поради фахівця

Без праски не обійдеться жодна господиня. Це потрібна річ у кожному домі. Як обрати якісну праску Gazeta.ua розповів продавець-консультант Артем Романов.

На що слід звертати увагу при купівлі праски?

- При виборі праски треба розуміти, для яких цілей її купують. Для дому, для швеї чи для хімчистики. Це впливає насамперед на модель, тип і характеристики товару. Ну, і ціну звичайно. Чи не найголовніший елемент конструкції праски - її підошва. Точніше - матеріал, з якого вона зроблена.

Як є типи підошви і як вони відрізняються?

- Зараз існують прилади з алюмінієвою, сталевою, керамічною, тефлоновою та титановою поверхнями. Найдешевший варіант - алюміній. Така праска дуже легка, швидко нагрівається та швидко охолоджується. Повна протилежність алюмінію за властивостями праска з підошвою з нержавіючої сталі. Стійка до подряпин праска з керамічною підошвою. Суттєвий мінус такого виробу - крихкість матеріалу. Якісно багато років прослужить праска з тефлоновим чи титановим покриттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як очистити праску - поради фахівця

Яку роль відіграє потужність праски?

- Більшість сучасних прасок мають або середню потужність, або максимальну. Праски з потужністю менше тисячу триста ват не дуже зручні в експлуатації. Вони довго нагріваються і мало тримають високу температуру. Економний варіант - праска з потужністю півтори тисячі - дві тисячі ват. Вона цілком впорається з невеликими обсягами речей. Саме ці праски найбільш "ходовий товар". А от за виріб з потужністю більше двох тисяч ват у магазині доведеться заплатити багато. Краще купувати праску, у якій температура нагріву підошви регулюється спеціальним повзунком. Такий терморегулятор дозволяє встановлювати потрібну температуру для прасування.

Нерідко під час прасування треба зволожити тканину. Які функції у приладі цьому сприяють?

- У сучасних прасках ця функція має два види. У першому: пара на тканину передається через отвори у підошві. У другому: вода розбризкується за мить до того, як у якомусь місці пройде праска. Зручна функція "паровий удар". Це одноразова подача подвійної порції пари. З нею легше розгладити щільні тканини, прасувати джинси. Розбризкування підходить для манжетів на сорочці. Деякі моделі оснащені протикрапельною системою. Ця опція корисна для прасування світлих тонких речей.

На ринку існують дротові та бездротові праски. Які краще підійдуть для дому?

- Бездротові праски нагріваються за допомогою спеціальної гріючої підставки. Але такий пристрій краще підійде для подорожей. Підошва швидко охолоджується і прасування в домашніх умовах принесе неабиякі незручності. Відтак для дому я рекомендую звичайні дротові праски. Для зручності шнур має бути довгим, не менше півтора метри. Ідеально, коли шнур буде термостійким. У сучасних прасках він рухається "вперед-назад" і "вправо-вліво".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати пральну машину - поради фахівця

Які ще важливі функції для праски назвете?

- Дуже важлива функція "автоматичне виключення". Особливо коли вдома є діти. Оснащена таким "протипожежним" захистом праска відключається за 30-60 секунд після перебування у горизонтальному режимі. Через 6-8 хвилин - у вертикальному. Такі праски коштують трохи дорожче, але економити на цьому не варто.

У якому діапазоні коливаються ціни на праски?

- Найякісніші праски сьогодні виробляють компанії Tefal, Philips, Braun, Bosch, Rowenta. Середня вартість таких виробів коливається у межах півтори-двох тисяч гривень. Звичайно, ці марки мають і малобюджетні варіанти, але за свою якістю вони будуть гіршими. Техніку української Magio, китайської Satyrn чи словацької Gorenje з високою потужністю, автовідключенням чи системою "паровий удар" можна купити і за 1тисячу. Утім не впевнений, що вона довго прослужить. Тому раджу купити дорожче, але якісніше.

Зараз ви читаєте новину «Як обрати праску - поради фахівця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі