вівторок, 15 лютого 2011 12:43

Зонд НАСА перед своєю "смертю" сфотографував комету Темпель-1 (ФОТО)

Міжпланетний зонд НАСА Stardust успішно "зустрівся" з кометою Темпель-1. Зблизився з нею на відстань 181 кілометр. Це більш ніж на 10 кілометрів ближче, ніж планувалося.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на НАСА.

Зближення з кометою відбулося у вівторок о 04.38 за Гринвічем (06.38 за київським часом). Центр управління місії отримав підтвердження того, що зонд, як і планувалося, зробив 72 знімки комети. Їх передача на Землю почалася о 10.00 за київським часом. "Перекачка" одного знімка з борту апарату займає приблизно 15 хвилин. Крім того, прилад на борту зонда зафіксував присутність частинок кометного пилу.

Для комети Темпель-1 (9P/Tempel 1), відкритої в 1867 році Вільямом Темпелем, це вже друге "побачення" з "посланцями" Землі. У липні 2005 року зонд "Діп Імпакт" (Deep Impact) пролетів поруч з кометою і відправив у її ядро мідний ударник вагою 370 кілограмів.

Поштовх підняв стільки пилу, що "Діп Імпакт" не зміг зняти кратер, який виник на місці удару. Вчені сподіваються, що ракурс при зйомці з борту Stardust буде досить вдалим, і можна буде отримати знімки "шраму", визначити його глибину. Це дасть змогу вченим зрозуміти характер поверхні небесного тіла.

Крім того, як очікується, дані зонда допоможуть побачити, які зміни відбулися з кометою після того, як вона, рухаючись своєю орбітою, пройшла близько від Сонця.

Зонд Stardust ("Зоряний пил") запустили у лютому 1999 року. Він став першим в історії астрономії апаратом, що зібрав кометну речовину. Капсула зі зразками, взятими з комети Вільда (81P/Wild 2) 2004 року, приземлилася в січні 2006 року. Потім зонд, який все ще перебував у робочому стані, вирішили використати повторно. У січні 2007 року розпочався новий етап місії - Stardust-NExT.

За 12 років польоту зонд подолав близько 6 мільярдів кілометрів. Тепер у нього вже закінчується пальне. Як вважають фахівці НАСА, зустріч з кометою Темпель-1 спустошить баки апарату і стане останнім розділом в його історії.

Зараз ви читаєте новину «Зонд НАСА перед своєю "смертю" сфотографував комету Темпель-1 (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі