вівторок, 16 березня 2010 15:02

В марсіанській сірці знайшли сліди життя

В марсіанській сірці знайшли сліди життя

Сірковмісні речовини на Марсі, можливо, несуть відбитки живих організмів, які в минулому мешкали на Червоній планеті. До такого висновку прийшли вчені, які досліджували ізотопний склад марсіанських сульфідів.

На поверхні Марсу знаходиться величезна кількість різних речовин, які містять сірку. На Землі деякі з них - сульфати - використовуються бактеріями. Продуктом реакцій, здійснюваних мікробами, є сульфіди. Земні мікроорганізми "воліють" використовувати сульфати, які містять легкий ізотоп сірки 32S, а не більш важкий 34S. Відповідно, вироблені ними сульфіди також збагачені 32S.

Автори нової роботи аналізували ізотопний склад сульфідів в марсіанському кратері Хотон. Вони виявили, що вміст важкого ізотопу сірки в сульфідах на 7% менше, ніж в сульфатах. На думку дослідників, таке співвідношення ізотопів може вказувати на їх біогенне походження.

За результатами дослідження породи зі стін кратера, вчені зробили висновок, що сульфіди утворилися при температурі близько 70 градусів Цельсія. Фахівці вважають, що це сталося 39 мільйонів років тому, коли на Марс впав астероїд, який "породив" кратер Хотон.

Детальніше вивчити співвідношення різних ізотопів сірки на Марсі зможе дослідницький апарат Mars Science Laboratory (MSL). Його прилади дозволяють визначати двопроцентну різницю у співвідношенні ізотопів. Запуск MSL намічений на 2011 рік, але через фінансові труднощі він може бути перенесений на невизначений термін.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «В марсіанській сірці знайшли сліди життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі