середа, 14 липня 2010 13:26

У жінок краща пам"ять, ніж у чоловіків - вчені

У жінок краща пам"ять, ніж у чоловіків - вчені

Британські вчені вкотре довели - жіноча пам"ятьдійсно краща за чоловічу.

Дослідники зібрали переконливу кількість даних, що доводять, що жіночий мозок відрізняється кращою, ніж чоловічий, здатністю відновлювати інформацію, яка там зберігається, при цьому в будь-якому віці.

Вчені Кембриджського університету перевірили пам'ять 4500 дорослих британців у віці від 49 до 90 років і з'ясували, що жінки стійко перевершують чоловіків в здатності запам'ятовувати і відновлювати інформацію. Такий самий висновок вірний і для молодого покоління: школярки початкових класів краще запам'ятовують матеріал, ніж їхні однолітки.

Причина цього явища поки не встановлена. Можливо, вона криється в гормональному складі, або безпосередньо в принципах роботи мозку.

Під час дослідження використовувався комп'ютерний тест CANTAB Paired Associates Learning: перед випробуваним на моніторі одне за одним виникали шість полів, з яких одне містило кольорову вставку, інші ж були порожні. Потім випробовуваним знову показували на моніторі шість полів, з яких цього разу усі були порожні - піддослідний повинен був тепер самостійно вказати на те поле, яке минулого разу було забезпечене кольоровою вставкою. Потім тест ускладнювався - все більше полів містили кольорові вставки.

Цей тест часто використовують під час роботи з пацієнтами, які страждають на старечу втрату пам'яті, щоб з року в рік відслідковувати динаміку захворювання.

Дослідник Кембріджського університету доктор Ендрю Блеквелл пояснив: "Ми досліджували і менші групи більш молодих людей - примітно, але навіть у дітей ми спостерігали подібні відмінності, обумовлені підлогою. Використовуючи ці дані, ми тепер можемо оцінити стан пам'яті кожної людини з поправкою на його вік, підлогу і рівень освіти. Наукові дані показали, що жінки зазвичай випереджають чоловіків у вербальних тестах, тоді як чоловіки жінок - у тестах на просторове мислення ".

Надалі вчені планують встановити в точності фактори, що впливають на роботу людської пам'яті.

NEWS.ru

Зараз ви читаєте новину «У жінок краща пам"ять, ніж у чоловіків - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі