середа, 03 листопада 2021 19:26

Тюленята здатні змінювати тон голосу

Тюленята здатні змінювати тон голосу

Цю рідкісну вокальну пластичність дитинчат тюленів виявили нідерландські та бельгійські дослідники. Раніше вважалося, що вона властива лише людям.

Зокрема, команда з'ясувала, що дитинчата тюленів можуть адаптуватися до навколишніх шумів, знижуючи тон голосу.

Вміння змінювати висоту свого голосу є надзвичайно важливим для людського спілкування. Досі вважалося, що воно характерне лише для людей. Однак тепер подібна здатність виявилася і у молодих тюленів, зазначила Андреа Равіньяні, керівник дослідження з Інституту психолінгвістики Макса Планка (Нідерланди).

Щоб це довести, команда провела експеримент за участю восьми тюленят віком від одного до трьох тижнів. Усі вони набиралися сил у реабілітаційному центрі. І їх незабаром мали випустити в дику природу.

На піщаній мілині Ваттового моря дослідники записали звуки вітру, хвиль та інші шуми. Протягом кількох днів команда прокручувала дитинчатам тюленів 45-хвилинний запис на різних рівнях гучності.

Коли тварини чули голос, вони знижували тон голосу. Коли шум ставав ще інтенсивнішим, вони утримували голос на тому ж рівні.

Однак одне тюленя все ж виявилося винятком. Він підвищував голос, коли чув гучніший галас. Така поведінка називається ефектом Ломбарда. Воно характерне для людини. Люди часом говорять голосніше, розраховуючи, що так їх краще зрозуміють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бджоли дотримуються соціальної дистанції для захисту від паразитів

Результати дослідження опублікував журнал Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Дорослі тюлені можуть важити близько 130 кг і виростати до 1,8 м. Зазвичай вони живуть 25-30 років.

Зараз ви читаєте новину «Тюленята здатні змінювати тон голосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі