середа, 29 липня 2009 17:09

Розлучення провокує хвороби серця і рак

Розлучення провокує хвороби серця і рак

Люди, які пережили розлучення, частіше мають проблеми зі здоров"ям, такі як рак або серцево-судинні захворювання. Причому проблеми не зникають навіть у випадку повторного шлюбу.

Дослідження, яке провели американські  вчені, підтвердило результати попередніх досліджень - щодо слабкого здоров"я людей, які не одружилися до середини життя. Стаття під назвою "Біографія шлюбу і здоров"я в зрілості" буде опублікована у найближчому випуску журналу Journal of Health and Social Behavior.

Розлучення або втрата партнера негативно позначаються на фізичному і психічному здоров"ї людей. Стрес і фінансова невизначеність, що виникають при розлученні, починають позначатися на здоров"ї колишнього подружжя після підписання всіх паперів. За результатами дослідження, проведеного професором Ліндою Уейт (Linda Waite) з університету Чикаго, США, розлучені люди на 20% частіше страждають хронічними захворюваннями, такими як захворювання серця, діабет і рак, ніж ті, хто перебувають в шлюбі. У них також частіше зустрічаються проблеми з мобільністю, наприклад, труднощі з тим, щоб піднятися сходами або пройти невелику дистанцію. У дослідженні взяли участь 8652 людей у віці 51-61 років.

Фінансова стабільність і турбота дружини про харчування і спосіб життя чоловіка зберігає здоров"я. Проте дослідження показало, що другий і третій шлюби, а також подальші, менше впливають на здоров"я, ніж перший. Люди, які розлучаються, а потім знову одружуються, на 12% частіше страждають від хронічних проблем і менш мобільні, ніж ті, хто постійно живе з одним партнером. Овдовілі або розведені люди, які більше не одружуються, на 13% частіше страждають депресіями, ніж їхні одружені і заміжні співгромадяни.

"Такі проблеми із здоров"ям, як депресія, швидше зникають, якщо міняється життєва ситуація. З іншого боку, діабет або серцево-судинні захворювання розвиваються поволі і відображають попередній досвід. Тому проблеми не можуть повністю зникнути, навіть якщо людина повторно одружується", - пояснила професор Уейт.

Останні дослідження довели, що шлюб з багатьох причин покращує якість життя. Самотні люди частіше п"ють і вмирають від захворювань, пов"язаних з курінням. Вони більше працюють і часто гірше стежать за своїм живленням.

За матеріалами health-ua

Зараз ви читаєте новину «Розлучення провокує хвороби серця і рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі