неділя, 14 березня 2010 15:34

Після 40 років потрібно щорічно перевіряти очний тиск

Після 40 років потрібно щорічно перевіряти очний тиск

Щорічно в Україні діагностують 25 тисяч нових випадків глаукоми. Це хвороба ока, яка займає друге місце серед причин сліпоти в нашій країні.

У наслідок розвитку хвороби вражається очний нерв і зір відновити неможливо.

"Не дивлячись на лікування та нові методи дослідження глаукоми, 40-45% хворих у світі сліпнуть. В Україні ті ж самі показники, - повідомила професор Наталія Пасєчнікова, директор Іституту очних хвороб і тканевої терапії ім. В.П. Філатова. - Тому що ефективність застосування лікування залежить від наукового обґрунтування причини хвороби. А причини глаукоми ми не знаємо".

Факторів, що викликають глаукому, дуже багато. Це і підвищений артеріальний тиск, спадковість, короткозорість, цукровий діабет, куріння, травми ока та вік старше 40 років. Проте однією з головних причин, що призводить до виникнення глаукоми, є підвищений очний тиск.

"Підступність хвороби у тому, що вона протікає безсимптомно, очі не болять, - розказав Сергій Риков, головний офтальмолог МОЗ України. - Лише при ураженні 40% очного нерва людина може помітити, що втрачає зір. Тому потрібно раз на рік обов"язково перевіряти очний тиск усім, хто старший 40 років".

У поліклініках перевірка очного тиску безкоштовна.

"На жаль багато медиків нехтують перевіркою тиску, - додала Пасєчнікова. – Деякі пацієнти не хочуть міряти тиск, бо ця процедура вимагає контакту з поверхнею ока".

Існує і безконтактний метод перевірки очного тиску за допомогою повітря, яке направляють на око. Процедура безболісна і триває менше хвилини. Але такі пневмотонометри є не в усіх державних медустановах.

Ознаками глаукоми може бути зниження гостроти зору, головний біль, звуження поля зору.

"Водії часто скаржаться, що пішохід вискочив на дорогу прямо перед машиною. Насправді, він просто його не бачив, бо через розвиток глаукоми у нього зменшилось поле зору. Крім того, при цій хворобі можуть з"являтися веселкові райдужні розводи, коли людина дивиться на джерело світла. Ранками можливо затуманення зору. Лікарі часто плутають приступи глаукоми з отруєнням, тому що вони супроводжуються нудотою", - пояснила лікарка.

За словами Пасєчнікової, більшість пацієнтів звертаються до Інституту тоді, коли хвороба уже розвинулась.

"50% приходять зовсім сліпі. 70% - ті, що вже були скрізь, в Москві, за кордоном", - зазначила вона.

В Україні є усі найсучасніші прилади, які є у закордонних лікарів.

"Зараз існує чітка схема лікування глаукоми, - пояснив професор Генадій Жабоєдов, президент Асоціації глаукомотологів України. - Спочатку – ліками, що знижують внутрішньоочний тиск, наступний етап - лазеротерапія і лише потім – хірургічне лікування. Українські хірурги – одні з лідерів по лікуванню очей".

За словами Жабодаєва, існує 65 форм глаукоми.

"І кожна має свою причину. Так, 80% хворих це люди старшого віку. Але є і спадкова глаукома, дитяча. Відомо, що бізнесмени хворіють частіше, бо часто знаходяться у стані стресу", - зазначив спеціаліст.

12 березня відзначається Міжнародний день глаукоми.

"Цей день для профілактики. За останні три роки завдяки інформаційним роз"ясненням і впровадженні медикаментозного лікування кількість операцій скоротилася на 16 тисяч", - повідомив Риков.

Зараз ви читаєте новину «Після 40 років потрібно щорічно перевіряти очний тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі