вівторок, 26 травня 2009 16:08

Гострі відчуття можуть викликати залежність

Гострі відчуття можуть викликати залежність

Чим небезпечні екстремальні види відпочинку? Травмами і ризиком смерті? Ні, смертність серед екстремалів нижча, ніж серед "мирного населення". Ці розваги небезпечні іншим: вони викликають залежність

Чи існує в природі такий феномен, як адреналінова залежність? Схоже, що так. І якщо фахівці сьогодні практично не говорять про неї, то лише тому, що стурбовані іншими, більш поширеніими і руйнівними формами залежності.

Пристрасть до задоволення

Тисячі людей "підсідають" на якесь збуджуюче заняття - від преферансу до альпінізму і рафтінгу. Вони відчувають неспокій, коли відлучені від "джерела енергії". Життя уявляється справжнім, тільки коли ти робиш ЦЕ.

Ці захоплення дозволяють зняти тривогу і напругу повсякденного життя, але у певної частини людей формують залежність. Ці заняття дають такі яскраві, гострі відчуття, що все інше видається лише перешкодою на шляху до "головного".

Існують цілі колонії серфінгістів, що живуть лише серфінгом. Зустрічаються "стада" байкерів. Це крайні приклади. Парашутисти і альпіністи, дайвери як правило вміють суміщати свою пристрасть з "нормальним" життям.

Енергія гормону

Доктор Арчібальд Д. Харт, клінічний психолог і декан Вищої школи психології в Пасадені (Каліфорнія), вважає, що багато пристрастей грунтуються на хімічній залежності, тільки речовина, що викликає залежність, продукується самим організмом. Гормон адреналін дає відчуття, які цілком можна описати як "прихід" або "кайф". Це хвиля енергії, загострення відчуттів і здібностей при одночасному зниженні чутливості до болю - фізичного і душевного. Хімічна "кухня" цього процесу досить складна, а залежність, що викликається ним, має комплексний психофізіологічний характер.

Але що в цьому поганого? Багато "адреналінових" занять підпадають під визначення "здоровий спосіб життя", оскільки пов"язані з фізичними навантаженнями на свіжому повітрі, укріплюють тіло і дух.

Так воно і є - доти, доки захоплення служать лише гострою приправою до "нормального" життя. Поки пристрасть не починає кидати тінь на це життя. Будь-який підйом тягне за собою спад. Залежність вимірюється не висотою екстатичного зльоту, а глибиною енергетичної "ями", в яку провалюється людина. Якщо вона втрачає інтерес і мотивацію до всього, окрім своєї пристрасті, використовує її для відходу від проблем, якщо не вистачає енергії для повсякденних справ, це вже діагноз.

Захист вихованої людини

Кожен з нас має складну захисну систему для реакції на погрози і виклики життя. Коли ми відчуваємо ситуацію як надзвичайну - організм реагує миттєво. Частішає пульс, прискорюється травлення, в кров викидаються "гормони стресу". Тіло готується до боротьби або втечі.

Механізм сформувався, коли наш предок полював на мамонта або бігав від шаблезубого тигра. Відтоді життя радикально змінилося. Стреси стали частими і тривалими. Утік ти від звіра чи він тебе наздогнав - вирішується швидко. А лютий бос - аналог шаблезубого тигра - може тримати нас в напрузі день за днем, що піддає механізми реакції на стрес диким перевантаженням. Адже ми при цьому не тікаємо і не стаємо до бою, гормони стресу марно наповнюють судини, руйнуючи наше здоров"я.

Так само діють й інші стреси: на дорогах, в пробках, у стосунках із батьками і дітьми, педагогами, товаришами по службі і просто громадянами, що штовхаються в транспорті...

Деякі люди перетворюють життя в поле битви, лаються з шефом і домашніми, виїжджають на стрічну полосу, порушують різного роду норми і закони - і не потребують екстремальних видів спорту, оскільки всі стреси у них відреаговані. Серед екстремалів якраз переважають люди добре виховані, законослухняні, для кого спорт - єдино прийнятний спосіб зняття напруги.

Чим небезпечний стрес?

Давно доведено, що стрес ушкоджує судини і веде до утворення бляшок холестеринів.

Ще швидше страждає імунітет. Відомо, що спортсмени напередодні і під час відповідальних змагань часто застуджуються, хворіють на грип. Високий рівень адреналіну вражає систему травлення. Гастрити і виразки - постійні супутники людей, що перебувають у стані хронічного стресу.

Ще частіше страждає сон: адже адреналін - мобілізуючий гормон, він заважає розслабитися.

Нарешті, добре відомо, що стрес викликає підйом артеріального тиску: це частина нормальної реакції, яка стає аномальною при частих і тривалих стресах. Тобто, якщо напруга не спадає - тиск "застряє" на високих цифрах і вже дуже неохоче знижується до норми.

Бажання "поштовху"

В той же час стреси можуть бути прекрасні і благотворні. Вони дають натхнення. Вони запалюють, дають енергію для нової або важкої справи, сили для подолання перешкод. Кожен спортсмен знає, як важливо "завести" себе перед грою або змаганням. Але це стосується не лише спорту. Подолання інерції в будь-якій справі вимагає енергетичного "поштовху".

Підйом активності, розширення можливостей під впливом стресу відчувається як щось дуже приємне, позитивне. І ось люди починають - свідомо чи ні - заганяти себе в стан стресу, щоб просто взятися за справу або довести її до кінця.

Ті, хто обирають екстремальні заняття, повинні усвідомлювати, що їхня мета - адреналіновий підйом. Радість свободи може дати будь-яке заняття, обране вільно - навіть байдикування в ліжку чи пускання мильних бульбашок. Але річ у тому, що отримувати задоволення від таких безтурботних занять може той, у кого в житті все добре. Людина з невирішеними проблемами хоче струсів.

Є багато причин, що примушують людей вирушати на пошуки гострих відчуттів. Вважається, що одноманітна робота - чи не найголовніша. Це не зовсім так. Для багатьох людей одноманітна робота цілком комфортна, їх напружує діяльність, що вимагає швидких реакцій, ухвалення рішень. Якщо ж перекладання папірців змушує людину шукати розваг із ризиком для життя, насамперед треба змінити роботу.

"Синдром двієчника" - це теж невідреаговані стреси, але в цьому випадку вони пов"язані з хронічною неуспішністю в повсякденному житті. Ствердження себе у вільно вибраному занятті, що вимагає відчайдушної сміливості і спритності, непогано допомагає, але ризик виникнення залежності достатньо високий.

"Синдром відмінника" - абсолютно іншого роду. Кожен "ботанік" в мріях бачить себе супергероєм, а деякі реально знаходять час і рішучість для героїчних занять. Ймовірність залежності низька.

Самі по собі екстремальні заняття не є чимось поганим. Погано, якщо вони замінюють життя, що часто буває при адреналіновій залежності.

За матеріалами medinfo.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Гострі відчуття можуть викликати залежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі