понеділок, 23 грудня 2013 14:41

Новорічними колажами прикрашають оселю
6

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

Вінницька художниця Марина Наумчук провела для всіх охочих майстер-клас з новорічного колажування.

"За основу взяли колажі Сергія Параджанова. Він використовував нарізноманітніші матеріали для створення колажів. На фотографії, листи, картини він накладав мереживо, пера, тканину, бісер, намисто, стрічки, фольгу та інше. Виходили витончені роботи", - зауважила вона.

Для майстер-класу художниця підготувала також зернята сухої калини, гофрований та кольоровий картон, крафт – обгортковий папір, сезаль – коричневий шпагат, новорічний дощик.

"Набір матеріалу був схожий, але у кожного вийшли індивідуальні колажі. Ми не наголошували суто на новорічній темі. Це була довільна композиція на довільну тему. Але невдовзі новорічні і різдвяні свята, тому вироби носили святковий характер", - додала Марина Наумчук.

Більшість присутніх працювали над листівками. Використовували поєднання різних матеріалів для створення об'ємності коллажу та техніку декупаж, тобто напклеювання вирізаних деталей. 8-річний Юрій Шарко захотів зробити пласку листівку.

"Листівку виготовив для бабусі Ліди. Дуже її люблю, хочу порадувати, тому зробив своїми руками. Звісно, мені мама трохи допомагала", - сказав хлопчик.

29-річний Валентин Дунаєв створив 2 листівки для коханої. Використав штамповані деталі. А 17-річна Марина Разборська зробила ексклюзивну зірочку собі на ялинку.

"Такої точно ні в кого немає. Всі будуть питати, де я таку купила, і будуть дивуватись, що я сама таку зробила. Насправді, все просто. З картону вирізала 2 зірки, степлером з'єднала їх кутики. Всередину напхала обгортковий поліетілен, щоб зірочка мала форму. Тільки круглий отвір, який на ялинку має насаджуватись, залишила пустим. Потім обмотала картон сезалем. Прикрасила розпушеним сезалем, бантиком, квіточкою, фольгою. З намистинок зробила сердечко", - розповіла дівчина.

Для колажів використовували силіконовий клей. На такий гарно нанизуються намистинки та бісер. Якщо навіть десь застигають його залишки, виходить ефект скла.

"Ще один вид паперу принесла для учасників майстер-класу – черпаний папір. Щоб його зробити, треба розмочити звичайний. Потім ситечком черпати куски паперу і викладати на клейонку. Розгладити, розрівняти і дати висохнути. Такий папір буде м'який і податливий. Щоб він став цупким, варто у воду для розмочування додати шпалерний клей. А для просушування поставити папір під пресс. Причому, можна надати йому будь-яку фактуру, поклавши під прес сітку, дуршлаг чи ще щось", - порадила майстриня.

Зараз ви читаєте новину «Новорічними колажами прикрашають оселю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі