середа, 13 березня 2024 05:50

Ніхто з родини не хворітиме цілий рік: що зробити цього дня

Ніхто з родини не хворітиме цілий рік: що зробити цього дня
Що треба зробити 13 березня, щоб ніхто в сім'ї не хворів увесь рік Фото: pinterest

13 березня церква відзначає перенесення мощей святого Никифора, патріарха Константинопольського, який жив у VIII столітті.

Никифор жив у Константинополі. Його з дитинства виховували в благочесті та богобоязливості. Коли він виріс, то став царським радником за імператора Лева IV, а за імператора Костянтина VI Никифор виступив на Нікейському Вселенському соборі на захист шанування ікон. Після цього він виїхав із міста й оселився на самоті біля моря, де заснував монастир.

У 806 році, коли помер патріарх Тарасій, Никифор прийняв постриг і став новим патріархом. Але за іконоборця Лева V Вірменина святий відмовився розмовляти з єретиками і за це впав у немилість. Патріарха відправили на заслання в монастир у Хрисополь, а потім - на острів Проконніс у Мармуровому морі. 13 років Никифор Сповідник провів у вигнанні й там же помер. Через 19 років його мощі перенесли в собор Святої Софії.

Прикмети

гуси вже прилетіли - літо буде теплим і врожайним;

туман цього дня - літо буде дощовим;

гуси купаються - зовсім скоро буде тепло, а врожай хліба буде багатим.

Якщо цього дня сильний вітер, то влітку може бути аномальна спека.

Що можна робити

У святого Никифора просять одужання від будь-яких хвороб і підтримки у всіх починаннях. До святителя звертаються по допомогу, якщо хтось із родичів тяжко хворіє.

Вода цього дня вважається найкращими ліками, тому потрібно добре викупатися або попаритися в лазні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вербна неділя 2024: нова дата свята і до яких заборон дня варто прислухатись

Якщо 13 березня вимити підлогу в домі, то ніхто з родини не хворітиме цілий рік.

Що не можна робити

Сваритися, особливо подружжю, бажати зла, заздрити, відмовляти в допомозі.

Цього дня не можна рубати дрова і дерева - можна накликати біду. Тому не варто брати до рук сокиру, пилу.

Цього року "Масляний тиждень", який передує Великому Великодньому посту, розпочався 11 березня і триватиме до 17 березня.

Традиційною українською стравою, характерною для цього періоду були вареники. Ще колись козаки жартували: "На Масницю й турки вареники їдять!". Так що, основна страва Масниці — це вареники з сиром залиті маслом та сметаною. Пекти млинці українки стали вже у ХХ столітті.

Зараз ви читаєте новину «Ніхто з родини не хворітиме цілий рік: що зробити цього дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі