четвер, 07 серпня 2008 12:53

На дні Байкалу знайшли нафту

На дні Байкалу знайшли нафту

Глибоководні апарати Мир-1 і Мир-2 протягом чергового занурення на дно Байкалу в рамках міжнародної науково-дослідчої експедиції знайшли джерело нафти.

Про це повідомив академік Михайло Грачов, який очолює Лімнологічний інститут Сибірського відділення РАН. Співробітники цієї установи беруть участь в експедиції. Зі слів ученого, джерело нафти виявили на півдні від виходу з Баргузинської затоки – найбільшої затоки Байкалу, на глибині 850 метрів.

"Виявляється, що в цій нафті живе велика кількість живих організмів. Ми будемо досліджувати усе: нафту, мікроби, її фізичні властивості тощо тощо. Це потрібно для фундаментальної науки і для практичних цілей", - заявив Грачов.

Відомо, що глибоководні батискафи зі співробітниками Лімнологічного інституту, які вивчають функціонування екосистеми Байкалу, занурилися 4 і 6 серпня 2008 року. Під час цих місій учені знайшли в Байкалі невідомого раніше хробака, а от місце, з якого в озеро потрапляє нафта, вдалося знайти лише зараз.

Щороку у води Байкалу з дна надходить близько 4 тонн нафти. Дно озера вкрите шпаринами і розламами, через які й виходить нафта, яку потім поглинають мікроорганізми, завдяки чому вона не поширюється озером і локалізується.

Учені вважають, що поблизу східного берега Байкалу є також й інші місця, з яких надходить нафта. Саме ці джерела і спробують знайти учасники експедиції під час наступних занурень.

Нагадаємо, що наукова експедиція розрахована на два роки. У її рамках планують зануритися батискафами Мир-1 і Мир-2 близько 160 разів у різних місцях Байкалу. Упродовж експедиції заплановано також вивчити дно, дослідити запаси вуглеводню, одержати дані про тектонічні явища, оглянути археологічні артефакти.

Байкал – найглибше озеро на планеті. Воно лежить на півдні Східного Сибіру і вважається найглибшим озером планети. Включено в список всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО, бо багато тварин і рослин, які живуть в озері, не живуть більше ніде на земній кулі. У Байкалі 848 видів ендемічних тварин (близько 60%) і 133 види ендемічних рослин (15%). В озері живе 52 види риб декількох сімейств, повідомляє РІА Новости

Зараз ви читаєте новину «На дні Байкалу знайшли нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі