вівторок, 05 серпня 2008 17:58

Учасники наукової експедиції виявили невідомого хробака на Байкалі

Учасники наукової експедиції виявили невідомого хробака на Байкалі

Учасники наукової експедиції під час занурень глибоководних апаратів Мир-1 і Мир-2 на дно найглибшого озера планети виявили там невідомого науці хробака.

За словами директора Лімнологічного інституту Сибірського відділення РАН, академіка Михайла Грачова, хробака виявили під час занурення в понеділок, 4 серпня, у районі Баргузинської затоки - найбільшої затоки Байкалу, яка має глибину близько 1 тисячі метрів.

У цей час знахідкою займаються фахівці-біологи, які вивчають безхребетних.

Крім того, під час занурень учасники місії отримали підтвердження того, що байкальська вода чиста, і її можна пити. Адже раніше ходили чутки про те, що на дні Байкалу лежать гори сміття.

Однак у ході місії дослідникам так і не вдалося виявити місце, з якого в озеро потрапляє нафта - так щорічно із дна озера надходить близько чотирьох тонн нафти, яка поглинається мікроорганізмами й тому не забруднює озеро.

За словами фахівців, виявити джерело надходження нафти у води Байкалу не так просто. Однак, за словами Грачова, дослідникам відомо, що місце, звідки зараз сочиться нафта, перебуває на глибині близько 800 метрів у районі Баргузинської затоки.

Нагадаємо, що 4 серпня глибоководні апарати Мир-1 і Мир-2 успішно завершили третє занурення на дно Байкалу. Головні завдання наукової експедиції - дослідження вуглеводнів Байкалу й визначення їхніх запасів, а також спроба відгадати таємницю виникнення найбільш глибоководного озера планети.

Планується, що ця експедиція триватиме два роки, протягом яких апарати Мир-1 і Мир-2 зроблять близько 160 занурень у різні точки Байкалу, якому приблизно 25 мільйонів років.

Це озеро перебуває на півдні Східного Сибіру й вважається найглибшим озером планети. Внесено до списку всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО, тому що безліч тварин, які живуть в озері, і рослин не трапляються більше в жодній водоймі земної кулі. У Байкалі 848 видів ендемічних тварин (близько 60%) і 133 види ендемічних рослин (15%). У озері живе 52 види риб декількох сімейств, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Учасники наукової експедиції виявили невідомого хробака на Байкалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі