четвер, 31 липня 2008 08:51

На Байкалі один із "МИР"ів серйозно пошкодили (ФОТО)

Один з батискафів, що беруть участь в науковій експедиції по дослідженню Байкалу, отримав серйозні пошкодження, зіткнувшись з плавучою платформою, передає Росбалт.

Коли водолази намагалися відтягнути "Мир-2" за допомогою буксиру, один з двигунів роздавило, і тепер глибоководний апарат необхідно терміново ремонтувати. За словами учасників експедиції, ЧП відбулося через шторм. Команда баржі протягом години намагалася підняти глибоководний апарат на борт, у результаті це вдалося.

За словами керівника спусків Анатолія Сагалевича на заміна двигуна займе щонайменше добу. У зв"язку з цим глава експедиції Артур Чилінгаров ухвалив рішення припинити всі роботи і не занурювати "Мир-1", в якому він сам готувався до занурення. Зараз баржа з обома апаратами рухається в порт Турка.

Тим часом, передають "Вести.ру", після завершення занурення на дно озера Байкал професор Анатолій Сагалевич розповів: "Ми опустилися на глибину 1580 метрів, пройшли по дну три з половиною милі. Тут дуже рівна місцевість, немає ніяких западин для занурень". Таким чином, колишній рекорд - 1637 метрів - поки встояв.

Учасники експедиції також повідомили, що дно Байкалу - абсолютно чисте, немає ніякого бруду або сміття. "Абсолютно чисте дно, там знаходяться живі істоти, - додав він. - Раків там знаходиться удосталь, вони роблять потрібну річ, наше завдання, щоб вони там відчували себе комфортно". Тим самим були спростовані міфи про те, що на дні озера лежать гори сміття.

Як нагадав депутат Держдуми РФ Артур Чилінгаров, в ході експедиції все робиться за рахунок спонсорської допомоги, що не так часто зустрічається в сучасних дослідженнях, і за допомогою унікальних апаратів. Директор Байкальського інституту природокористування Академії наук РФ Арнольд Тулохонов підкреслив, що Байкал - одне з найбагатших місць на Землі. "Завдання науки - знайти шлях стійкого розвитку, вирішувати проблеми розвитку території і одночасно зберігати її екологію", - відзначив він.

Учасники експедиції розповіли, що були узяті проби на гідрохімію, гідробіологію, літологічні проби, які розподілятимуться і стандартизуватимуться.

Нагадаємо, експедиція розрахована на два роки, в її рамках передбачається на апаратах "Мир-1" і "Мир-2" зробити близько 160 занурень в різні точки Байкалу. Заплановано вивчення дна, дослідження запасів вуглеводнів, отримати дані про явища тектонічного порядку, оглянути археологічні артефакти.

Байкал, вік якого налічує 25 млн років, знаходиться на півдні Східного Сибіру. Він вважається найглибшим озером планети і включений в список усесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Довжина озера - 636 кілометрів. Об"єм води в Байкалі - близько 23 тис. куб. км., що складає 20% світових і 90% російських запасів прісної води.

Безліч тих, що мешкають в озері тварин і рослин не зустрічаються більше в жодному водоймищі земної кулі. У Байкалі 848 видів ендемічних тварин (близько 60%) і 133 види ендемічних рослин (15%). У озері мешкає 52 види риб декількох сімейств.

Таємницю виникнення озера учені намагаються розгадати вже 300 років. На сьогодні думки геологів співпадають тільки в тому, що Байкал і зараз знаходиться в зоні активної тектонічної діяльності - рух земної кори продовжується, про що свідчать землетруси, що відбуваються в зоні озера, і численні джерела гарячої води на байкальських берегах. Протягом року на Байкалі сейсмографи фіксують до двох тисяч слабких землетрусів.

Зараз ви читаєте новину «На Байкалі один із "МИР"ів серйозно пошкодили (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі