вівторок, 13 жовтня 2009 12:22

Літак арабської авіакомпанії здійснив рейс на газовому паливі

Літак арабської авіакомпанії здійснив рейс на газовому паливі
Літак авіакомпанії Qatar Airways 12 жовтня поточного року здійснив перший в історії рейс з використанням нового палива, частково зроблений з зрідженого природного газу. Про це йдеться в офіційному прес-релізі катарської авіакомпанії.

За даними перевізника, лайнер Airbus А-340-600 з двигунами компанії Rolls-Royce виконав рейс з Лондона до Доху, Арабські Емірати, що зайняв за тривалістю понад шість годин. Паливна суміш, вироблена компанією Shell, на 50 відсотків складалася із звичайного авіагасу (отриманого з нафти), а ще на 50 відсотків - з так званого GTL-гасу (gas to liquids kerosene), виробленого з природного газу. На борту літака знаходилися представники корпорацій Airbus, компаній Rolls-Royce і Shell, а також ряду інших компаній Катару, пише місцева газета The Peninsula.

Політ лайнера на новому паливі став черговим кроком у проекті консорціуму, що включає компанії Airbus, Qatar Airways, Qatar Petroleum, Qatar Science & Technology Park, Rolls-Royce, Shell а також WOQOD. Протягом більш ніж двох років консорціум вів розробку літака, здатного здійснювати польоти не на авіаційному гасі, а на природному газі.

Як пише газета The Financial Times, раніше альтернативний вид палива, отриманий за допомогою переробки вугілля (coal-to-liquid kerosene) використовували комерційні авіалінії в Південній Африці . Однак GTL-гас більш екологічно безпечний, пише видання.

Катар є найбільшим у світі виробником природного газу і має у своєму розпорядженні 15 відсотків всіх доведених запасів природного газу у світі.

Нагадаємо, в 2008 році різке зростання цін на авіапаливо стало причиною банкрутства багатьох перевізників. Зокрема, підвищення цін на гас призвело до збільшення заборгованості російського авіаальянса AiRUnion і до фактичного його розорення.

За матеріалом: Newsland

Зараз ви читаєте новину «Літак арабської авіакомпанії здійснив рейс на газовому паливі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі