неділя, 21 квітня 2019 11:15

"Лиси дуже вразливі тварини" - Діана Тетера врятувала лиса з хутрової ферми
16

Діана Тетера і її лис Крістофер
Фото: Сергій Старостенко

"Лисиці жити в квартирі все-таки складно. Ще складніше людині, яка підписалася на життя з лисицею", - зізнається лисовод з Києва Діана Тетера. Два роки тому вона викупила свого лиса Крістофера з хутрової ферми і поселила тваринку у себе вдома.

Я особисто на ферму не їздила. Зоозахисниця Діана Тарабан займається цим спеціально: викуповує з ферм цуценят, привозить, лікує, відгодовує, а потім уже продає людям, які готові стати їм господарями. З ферми бере худеньких скелетиків і виходжує їх. Торік багато лисенят померли. Коли вона забрала з ферми Крістофера, він навіть півкіло не важив, хоча повинен був у свої 35 днів важити півтора. Виглядав як глиста на ніжках.

Є браконьєрські лисиці, вона дикі. Їх якщо викуповуєш з хутряної ферми, треба відгодувати і ще малими вивозити до лісу. Це їхня стихія. Вони до життя там пристосовані.

У мене лис фермерський. Вони свійські, виведені генетично, пристосовані до життя з людиною, ідуть на контакт. Вони не виживуть в дикій природі. Тим більше окрас мого лиса сніжний, він відразу може стати легкою здобиччю для хижаків. Взимку ще заховається. А влітку – ні. Він тягнетья до людей. Хоч боятиметься, але йтиме до них. А люди у нас відразу думають: скажена лисиця. Селяни їх застрелюють, насаджують на вили.

Як лис акліматизовується до життя з людьми? Чи піддається вихованню?

Привозять вам маленьке цуценятко – і починайте виховувати його – носити на ручках постійно, привчати до лотка.

Ховайте від лиса всі дроти і речі. Вони стрибають і можуть до стелі залізти по шафах. Їм треба реалізовувати природні інстинкти – щось копати і гризти. Тому багато деруть і гризуть у квартирі. Деякі лисиці просто крадуть речі.

Для лисиці в квартирі має бути вольєр чи окрема кімната, в якій немає дротів і речей, якими тварина може поранитися чи вдавитися.

Пропагандую не купівлю лисиць, а закриття хутрових ферм. Лисиці жити в квартирі все-таки складно. Ще складніше людині, яка підписалася на життя з лисицею.

Буває, люди беруть лисеня. Перші півроку прикольно, поки воно не виростає. А потім – що з нею робити? Куди її дівати? Воно починає поводитися як злий підліток. Це рано чи пізно минає. Просто люди не враховують, що лисиця все-одно лишається лисицею. Вона однолюб,обирає лише одного господаря

Буває, люди беруть лисеня. Перші півроку прикольно, поки воно не виростає. А потім – що з нею робити? Куди її дівати? Воно починає поводитися як злий підліток. Це рано чи пізно минає. Просто люди не враховують, що лисиця все-одно лишається лисицею. А люди беруть, граються трохи, потім, коли з лисом складно, вони шукають, куди його віддати. Доволі складний процес. А лисиця – однолюб, вона обирає лише одного господаря. Ці тваринки живуть по 15-20 років.

Я на Крістофера витратила цілий рік життя - кожну вільну хвилину. Ви не спите, вам постійно треба носитися з ним. Його потрібно соціалізувати - до шуму, до людей. Щоб при найменшому стресі у нього не було істерики і переляку.

Лисиці чутливі до подразників?

Лисиці дуже нервові тваринки. Наприклад, довго знаходитися біля голосної траси не можуть. У них гострий слух, тому вони починають нервуватися. До вулиці привчала поступово. Один день 5 хвилин на ручках, інший – 15. Потім стала виводити на повідку.

Чи насправді вони хитрі, як прийнято вважати? Які риси вдачі помічаєте?

Лиси злопам'ятні – бити і сильно сварити їх не можна. Довіру у них складно заслужити. Спочатку давала їжу з виделки. Лис так хапав їжу, що зуби об виделку стукотіли. Коли навчився брати їжу обережно, стала давати з рук.

Коли бачу, що роздратований чи втомлений, я не полізу до нього обійматися чи цілуватися.

Зараз Кріс абсолютно соціальний. Іде до людей і дітей. Можу привести його до лікаря, щоб оглянути зуби чи кігті підстригти.

Може стрибати і грати з м'ячиком, як котик. Але все-одно це лисиця, хитра і влізлива. На "фу" і "не можна" не реагує. Все-одно лізтиме поки не досягне свого.

У лиса чудовий нюх. Заховала у тумбочку його смаколики – він відразу їх занюхав і шкрябав, поки не витягнув.

Зараз лис у нас живе на балконі. Якщо в кімнаті – то суто під наглядом, і всі речі ховаємо. Бо побачить мотузочку від білизни – витягне і переточить всю. Шафи-купе відкриває запросто. Здирає навіть дитячий захист.

Лисиці – дуже суїцидальні тварини. Не просто гризуть одяг – вони його з'їдають, проковтують. Якщо з'їдене за добу не виходить з калом, доводиться іти до лікаря, робити УЗД, діставати з'їдене і прочищати шлунок. Це дорого коштує. Лисові наїстися якогось лайна – це раз плюнути. На вулиці ви відвернулися – він підняв щось і вже з'їв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можуть заборонити виробництво хутра

Як змінюється активність лиса протягом дня?

Лис прокидається в 4 ранку і до 7 гуляє. Потім спить до сьомої вечора. Я через нього часто не сплю ночами. Востаннє спала дві години. Мама допомагає. Коли йду на роботу, вона їсти йому дає і годинку гуляє з ним. Зараз переводжуся на роботу з дому, то частіше буду з ним.

Вдень лис може спати зі мною в ліжку. Вночі – ні, бо тоді лисиця активна.

Лиси не люблять чоловіків. Ще можуть сприймати жіночних чоловіків, з жіночою енергетикою. А брутальних маскулінних відразу бояться.

Взагалі лисиці бояться всього нового, різкого, голосного. Бояться дітей. Навіть, буває, метелик пролетів чи гілка під лапою хруснула – лисиця може злякатися.

Чим годуєте улюбленця?

Прогодувати лисицю непросто. Їсть багато м'яса, а також сир, творог, овочі, яйця, олії.

В день зараз лис з'їдає по 700 грам м'яса, взимку з'їдав півтора кілограма. За три перших місяці я витратила на свого лиса 60 тисяч гривень, враховуючи їжу, всі вакцинації, ліки, клітку, лежанку. У мене тільки восени в один місяць на лікування лиса пішло 7 тисяч - він пошкодив лапку.

Я, напевно, могла б собі вже купити машину за ті гроші, що витратила за два роки на утримання свого лиса.

На хутровій фермі в лиса було дві долі: довго сидіти в клітці метр на метр не знаючи, що таке трава і нормальна їжа, і бачити своїх одноплемінців тільки через грати чи в момент спарювання. Або ж другий вихід – бути шкуркою. Ми дали йому третю долю: озера, прогулянки в лісі, купання, пісок, дачі, зустрічі з іншими лисами

На хутровій фермі в лиса було дві долі: довго сидіти в клітці метр на метр не знаючи, що таке трава і нормальна їжа, і бачити своїх одноплемінців тільки через грати чи в момент спарювання. Або ж другий вихід – бути шкуркою. Ми дали йому третю долю.

Своєму лисові намагаюся по максимуму дати відчути життя: озера, прогулянки в лісі, купання, пісок, дачі, зустрічі з іншими лисами. Так, весь час на повідку. Інколи знаходимо закриті території, де можна спустити з повідка.

У Європі про тварин дбають чи не більше за людей. А у нас люди дуже нетолерантні до тварин. Постійно скандалять – не вигулюй біля майданчиків – кажуть. Хоча я за своїм лисом прибираю.

Хоча, з іншого боку, почали з'являтися кафе, куди можна прийти з тваринами. Молоде покоління у сучасних мегаполісах стає толерантнішим – стають веганами і відмовляються від хутра.

В Україні зараз із півсотні лисоводів, які тримають лисиць в домашніх умовах.

Як боротися з хутровим бізнесом?

Хутровий бізнес був і буде. Але потрібно законодавчо поставити власників ферм в такі умови, щоб вони були зобов'язані створити на фермах цивілізовані умови. Це влетить їм в копієчку. І вочевидь такий бізнес стане неприбутковим.

Я раніше носила натуральне хутро. З появою лисиці я дізналася всі жахливі подробиці хутрової індустрії. Тварини просто живуть у своїй сечі в клітці метр на метр – це не життя. Тепер добиваюся закриття хутрових ферм.

Повне інтерв'ю з Діаною Тетерою читайте у свіжому номері журналу Країна.

Станом на сьогодні 13 європейських країн прийняли законодавчу заборону хутрового виробництва (Великобританія, Австрія, Чехія, Німеччина, Нідерланди, Хорватія, Швейцарія, Сербія, Словенія, Македонія, Люксембург, Боснія та Герцеговина, Бельгія), триває процес заборони в Данії, Норвегії, Латвії, Швеції та інших країнах.

- Головною причиною заборони шкуродерень в Європі є невиправдана жорстокість до тварин під час їх утримання і забою. Хутрові виробництва також є об'єктами підвищеної екологічної небезпеки, що забруднюють ґрунт, водойми та повітря вірусами, бактеріями та токсичними речовинами. Світовий банк відносить хутрове виробництво до п'ятірки найгірших виробництв з точки зору забруднення довкілля важкими токсичними металами, – пояснює координатор Кампанії ХутроOFF Павло Вишебаба.

Зараз ви читаєте новину «"Лиси дуже вразливі тварини" - Діана Тетера врятувала лиса з хутрової ферми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі